Mental træning: Endnu flere talenter skal til tops

Mental træning: Endnu flere talenter skal til tops

Verdens bedste sejler, dansk mester i svømning, pokalmester i basketball – Horsens kan bryste sig af mange store sportspræstationer, hvilket blandt andet skyldes en stor indsats i de lokale klubber. Men ambitionen stopper ikke her: Endnu flere talenter skal nå til tops og få sig en lang og succesfuld elitesportskarriere. Hvordan? Læs mere her.

 

Den 4. februar, 2020, underskrev Horsens Kommune en forlængelse af samarbejdsaftalen med Team Danmark, som sikrer positionen som Elitekommune. Det er en aftale vi bakker op om. Derfor har vi i samarbejde med Horsens Kommune sat skub i en indsats, der skal hjælpe endnu flere lokale talenter med at nå til tops og få sig en lang og succesfuld elitesportskarriere. 

 

Målet er at ruste lokale talenter i alderen 13-19 år mentalt til en lang elitesportskarriere på nationalt og internationalt plan – og ikke mindst sikre, at det er hele mennesker, der når toppen.

 

Glade talenter præsterer bedre 

OL-vinder og tidligere elitehåndboldspiller, Christina Roslyng, ved med sine 99 landskampe, hvor vigtigt det er at være mentalt parat, når man trækker i kamptrøjen. Over de næste fire år skal hun arbejde tæt sammen med de lokale eliteklubber i Horsens om at styrke talenter og miljøet omkring dem med fokus på sportspsykologi. 

Hvis vi skal være med til at udvikle de unge talenter, så skal vi klæde dem på rent mentalt til at kunne håndtere de udfordringer, som de jo fuldstændig naturligt løber ind i, når man er en del af et præstationsmiljø,

Christina Roslyng, sportspsykologisk konsulent ved Horsens Kommune.

Horsens er med i kapløbet

Da Christina Roslyng var aktiv håndboldspiller i 00’erne, handlede træning i stor grad om fysisk træning og den rette kost. I dag er sportspsykologi en af de parametre, sportsklubber i Danmark skruer på for at styrke unge eliteidrætstalenter.

 

”Det handler jo om at være med i det her kapløb om at få Horsens på landkortet og fastholde Horsens på landkortet med de mange talentudviklingsmiljøer, der rent faktisk er i lokalområdet.”  

 

Hele mennesker når toppen

Klarer man sig ikke godt i skolen eller er der social mistrivsel i hjemmet, så præsterer man heller ikke på fodboldbanen eller i svømmebassinet. I sit arbejde, har Christian Roslyng derfor fokus på at inddrage alle de vigtige personer, som omgiver talenterne – lige fra forældre til lærere og trænere.

 

”Vi ved at miljøet har stor indflydelse på, hvordan man udvikler sit potentiale. Med denne her indsats sætter vi fokus på det hele menneske, så vi får nogle topatleter, som faktisk kan kombinere interessen for sport med uddannelse og ungdomsliv,” fortæller Christina Roslyng.  

 

Christina Roslyng skal blandt andet hjælpe trænere til at blive endnu mere bevidste om egen adfærd og klæde lærere og forældre på til, hvordan man hjælper unge på vej mod en balanceret sportskarriere.

”Med en stærkere mental bevidsthed tror vi på, at vi kan gøre talenterne endnu bedre til at håndtere modgang. Både i den enkelte kamp, men også over længere perioder i f.eks. skadessituationer.”

Christian Jakobsen, ungdomsformand ved Horsens Badmintonklub og uddyber:
Se eksempler på bevillinger
E-Sport: Gaming rykker ud af værelserne og ind i sportsklubber
 
E-Sport: Gaming rykker ud af værelserne og ind i sportsklubber
Læs Mere
Kolde gys og fællesskab er populært: Vinterbadeklubber vinder frem i lokalområdet
Case Vinterbadning
Kolde gys og fællesskab er populært: Vinterbadeklubber vinder frem i lokalområdet
Læs Mere
Støtte til opstart af søspejdere i Horsens
Case Søspejder
Støtte til opstart af søspejdere i Horsens
Læs Mere
DEN EUROPÆISKE MIDDELALDERFESTIVAL
Case Middelalderfestival
Den europæiske middelalderfestival
Læs Mere
Børn og unge deler passion for at tegne til tegnefestival
Case Tegnefestival
Børn og unge deler passion for at tegne til tegnefestival
Læs Mere