Workshops på Summer Science Camp 2022

Mandag

Cybersikkerhed - hacker for en dag

Vil du prøve kræfter med cybersikkerhed og hacking i praksis? Så deltag i denne workshop hvor der bliver masser af praktiske øvelser og udfordringer, når vi åbner for Aalborg Universitets virtuelle hacker-laboratorium. Vi skal arbejde med grundlæggende kommandoer og værktøjer i Kali Linux, se på hvordan netværk mellem computere fungerer og kigge på usikre hjemmesider.

 

Workshoppen vil give dig en grundlæggende forståelse af, hvordan man finder sårbarheder i IT-systemer, og hvad det kan betyde, når sikkerhedsbrister bliver udnyttet. Det kræver ikke særlige forudsætninger at deltage – ud over din nysgerrighed, og du skal ikke have downloadet særlige programmer, inden vi ses.

 

Ps. Denne workshop er både for dig, som er ny, men også dig der tidligere har været med på workshop om cybersikkerhed.

 

LEGO Mindstorm - hvem kan programmere den stærkeste robot?

Hvem kan bygge og programmere den hurtigste og stærkeste LEGO Mindstorm-robot?

 

Et helt Lego-laboratorie står til din rådighed, hvor der er mulighed for at konstruere og programmere de mest fantastiske robotter. I vil typisk arbejde sammen 2 og 2, og der vil være forskellige udfordringer på workshoppen til såvel begynderen som den mere erfarne. Undervejs i workshoppen vil der være indlagt forskellige konkurrencer, og du vil opleve, at der næsten ikke er grænser er for, hvad man kan med LEGO.

 

Vi laver mad med fremtidens ingredienser 

Synes du det er sjovt at lave mad? Synes du det bliver endnu sjovere, når du kan arbejde med ingredienser, du måske aldrig har set eller smagt før?

 

Så kom med på denne workshop hvor vi skal eksperimentere med forskellige spændende ingredienser som spiselige insekter, tang og alger – fødevarer som disse er super geniale, fordi de er rigtig sunde og meget klimavenlige at fremstille. Og så kan man lave lækre retter med dem, og det får du lov at eksperimentere med, så kom frisk. 

 

Tur ved Juelsminde strand - livet i havet i en verden fyldt med plastik

På workshoppen undersøger vi havmiljøet og livet i havet ved Juelsminde strand. Iført waders og bevæbnet med en rejehov fisker vi efter saltvandsdyr og klassificerer dem på strandbredden. Fortæller dyrene noget om livet i havet? Derudover vil vi på strandbredden dissekere fisk og lede efter mikroplast i deres fordøjelse.

 

Sidst men ikke mindst kortlægger vi plastikforureningen på en del af stranden, den plastik vi finder undersøger vi og identificerer, hvilken type plast det er gennem små kemiske undersøgelser.

 

 

 

Tirsdag

 

Heldagsudflugt

Tirsdag tager vi alle på en spændende tur til Aarhus Universitet, hvor vi blandt andet skal besøge kemi og geoscience og vi skal på sciencemuseerne.

 

 

Onsdag 

 

Fable - programmering af en robot med mange muligheder

Vil du prøve at programmere en robot? Så skal du deltage i denne workshop hvor vi dykker ned i at programmere Fable. Vi programmerer en selvkørende robotarm og får den til at aflevere en bold, og vi bygger en humanoid-lignende robot, der kan kende vores ansigter og udtrykke følelser med dens øjne.

 

Fable har været brugt på gymnasier i Danmark til matematik- og fysikundervisningen. Vi prøver materialet af og ser, om det kan hjælpe os med bedre at forstå matematiske og fysiske begreber som trigonometri, friktion eller acceleration. 

 

Vil du sy dit gamle tøj om? - eller lave nyt tøj af genbrug?

Synes du det lyder sjovt at sy og designe dit eget tøj, så får du chancen på denne workshop, hvor vi arbejder med bæredygtigt tøjforbrug. Du får mulighed for at sy noget af dit gamle tøj om eller sy nyt tøj ud af genbrugstøj, du kan fx sy en nederdel ud af et par gamle jeans eller lave et par jeans fede igen ved at sy nye lapper på.

 

Det hedder ”upcycling” når man fornyer noget som ellers bare ville ryge til skrald, så kom og vær med i det kreative værksted.     

 

Leg med sandsynlighedsteori

På denne workshop dykker vi ned i sandsynlighedsregning.

 

Mange elementer i sandsynlighedsregning kan man tænke sig frem til, men man kan utroligt meget med sandsynlighedsregning i sin værktøjskasse.

 

På workshoppen skal vi lege med vinderstrategier til små spil ved brug af sandsynlighedsteori, det bliver spændende. For de ældste putter vi mere teori på og arbejder måske også med statistik, så kom frisk.

 

 

Torsdag 

 

Programmering med arduino

Programmering skaber en mulighed for at få en computer til at gøre ting for en. I 2005 kom Arduino (det er en avanceret microbit) som man kan få til at gøre forskellige ting og det skal vi lege med på denne workshop. Man kan fx få den til at måle forskellige ting og reagere på dem, fx kan den via en sensor måle om en plante trænger til vand.

 

I denne workshop vil vi kigge på en ESP32 Mircocontroller og programmeringen af den. Vi vil lege med forskellige eksempler og I kommer selv i gang. 

 

Differentialregning

Differentialregning er en gren af matematik som i dag bruges i en masse videnskabelige felter, og har været med til at skabe et fundament for en masse nye opdagelser. Det handler om at beregne, hvor meget en funktion ændrer sig. Dette kan bruges til blandt andet at beregne hvilke mål, der er optimale for en figur, eller til at finde ud af, hvor hurtigt en bil accelererer.

 

Du vil på denne workshop lære en masse om hvordan man beregner alle disse ting, og der vil også være noget for ældre deltagere som måske allerede har dyppet tæerne i differentialregning.

 

Har du nogensinde hørt en flagermus snakke? (denne workshop starter onsdag aften)

Kom med på jagt efter nattens liv. Onsdag aften vil vi bruge en specialdesignet trailer til at sætte en stor ”lysfælde” op til insekter. Derudover vil vi med specielle højtalere, gå på jagt efter flagermus og se om vi kan artsbestemme dem ud fra frekvensen på deres skrig.

 

Torsdag tømmer vi insektfælden og artsbestemmer de insekter, vi har fanget. Hvis vi er heldige, har vi fanget nogle af de flere tusind ”natsommerfugle” vi har i Danmark. Derudover vil vi dykke ned i insekternes liv og formering.