Workshops på Winter Science Camp 2022

 

Coding Pirats - kodeworkshop (mandag formiddag)

Er du vild med at eksperimentere med ny teknologi og at udfolde dig kreativt i den digitale verden? F.eks. ved at kode på computeren eller programmere robotter, så de kan udføre forskellige handlinger? Med Coding Pirats kommer du til at prøve en masse sjove programmer, der er noget for både de unge og de lidt ældre, de øvede og nybegynderne. Er du ny til programmering, og kan du ikke vente, kan du evt. gå ombord på Piratskibet, som er en platform for børn og unge (primært 10 – 12-årige).

Det er Torben og Arne fra Coding Pirats, der står for denne workshop.

 

Kirurg for en dag (mandag formiddag)

I denne workshop skal vi dissekere grise-hjerter, lunger, nyre og lever. Vi skal først kigge på anatomien af disse organer for dernæst at øve simple kirurgiske færdigheder. Du vil lære hvordan man korrekt benytter en skalpel og hvordan man lægger simple suturer. Derudover vil du lære noget omkring de forskellige sygdomme som hvert organ kan have.

 

Så har du altid været lidt interesseret i lægefaget vil denne workshop være noget for dig. Under workshoppen vil du også lære hvordan man benytter et stetoskop og reflekshammer.

Det er Morten, der læser medicin, der står for denne workshop.

 

Lav dit eget kemi-show (mandag eftermiddag)

Kan du lide kemi og eksperimenter er denne workshop noget for dig. Du skal i løbet af denne workshop have finpudset dine kemiske evner og være med til at planlægge Winter Science campens eget kemishow.

 

Du vil opleve fine krystaller, du vil få lov at undres over dine oplevelser og være underholdt af kemiens forunderlige verden.

 

På denne workshop lærer du en masse om kemi, sikkerhed og vil efterfølgende kunne imponere dine forældre, bedsteforældre og venner hjemme, da meget kemi bare skal hives ud af skabene. (Husk dog altid at spørge om lov først.)

Det er Lene Bechgaard fra Insero, der står for denne workshop.

 

Matematik - lineær algebra (mandag eftermiddag)

Lineær algebra er et af de mest nyttige områder af matematikken med et væld af spændende anvendelser. Det indgår som værktøj i samtlige naturvidenskaber, og det kan bruges til alt fra løsning af ligningssystemer til udvikling af søgemaskiner og grafik i computerspil.

I denne workshop vil vi introducere de mest grundlæggende elementer fra lineær algebra. Vi skal se en smart metode til at løse flere lineære ligninger i flere variable kaldet Gauss-elimination, og vi skal studere såkaldte lineære funktioner. I den forbindelse introducerer vi matricer, og hvordan man regner på dem. Er der tid til overs vil vi gå mere abstrakt til værks og introducere et vigtigt begreb, nemlig vektorrum.

Det er UNF - Ungdommens Naturvidenskabelige Forening der stå for denne workshop.

 

Cybersikkerhed - hacker for en dag (tirsdag)

Vil du prøve kræfter med cybersikkerhed og hacking i praksis? Så deltag i denne workshop hvor der bliver masser af praktiske øvelser og udfordringer, når vi åbner for Aalborg Universitets virtuelle hacker-laboratorium. Vi skal arbejde med grundlæggende kommandoer og værktøjer i Kali Linux, se på hvordan netværk mellem computere fungerer og kigge på usikre hjemmesider. Derudover har vi et tema om privatliv og overvågning, som vi glæder os til at præsentere!

 

Workshoppen vil give dig en grundlæggende forståelse af, hvordan man finder sårbarheder i IT-systemer, og hvad det kan betyde, når sikkerhedsbrister bliver udnyttet. Det kræver ikke særlige forudsætninger at deltage – ud over din nysgerrighed, og du skal ikke have downloadet særlige programmer, inden vi ses.

 

Ps. Denne workshop er både for dig, som er ny, men også dig der var med på workshop om ”cybersikkerhed” på Summer Science Camp.

Det er Jens Myrup fra Ålborg Universitet der står for denne workshop sammen med et par studerende.

 

 

(Vand)vittig videnskab - stik hoved i havet (tirsdag eftermiddag)

Videnskaben har i årevis fundet svar på både skøre, vandvittige og virkelig vigtige dele af vores verden. Vi zoomer ved denne workshop ind på en af de største naturvidenskabelige opdagelser, der er blevet gjort under havets overflade i de seneste år.

 

Du får selv mulighed for at få fingrene i forskningen og prøve at arbejde som en rigtig havforsker.

 

Vi glæder os til at gå på opdagelse i havets verden sammen med jer! Læs meget mere om projekt hovedet i havet på projektets hjemmeside her

 

 

Lego Mindstorm - programmer din egen robot (tirsdag)

Hvem kan bygge og programmere den hurtigste og stærkeste LEGO Mindstorm-robot?

 

Et helt Lego-laboratorie står til din rådighed, hvor der er mulighed for at konstruere og programmere de mest fantastiske robotter. I vil typisk arbejde sammen 2 og 2, og der vil være forskellige udfordringer på workshoppen til såvel begynderen som den mere erfarne. Undervejs i workshoppen vil der være indlagt forskellige konkurrencer, og du vil opleve at der næsten ikke er grænser er for, hvad man kan med LEGO.

 

 

Feber og ondt i tåen - find diagnosen (onsdag)

Vil du være læge for en dag så tag med på denne workshop, hvor vi skal undersøge, hvad der egentlig foregår på et hospital: Igennem analyser af bl.a. blodprøver og urinprøver skal vi gå på jagt efter en diagnose og dertilhørende behandling til en fiktiv patient. Vi vil løbende komme helt tæt på arbejdet med symptomer, medicinering og tidsmæssige prioriteringer i forbindelse med en indlæggelse. Så hvis du har en lille detektiv gemt i maven, er dette lige en workshop for dig!
Det er Amalie og Sif, der begge læser medicin, der står for denne workshop.

 

Crime Scene - hvem har begået forbrydelsen? (onsdag)

På denne workshop er du med til at opklare en forbrydelse, hvor du skal bruge nogle af de metoder, som kriminalteknikere bruger. Kan du ved hjælp af dine egne undersøgelser på det retsmedicinske-laboratorie afgøre, om der er sket et drab eller en ulykke? Kan du finde spor på gerningsstedet og dermed afgøre, hvem af de mistænkte fra Winter Science campen, der har urent mel i posen?

 

På denne workshop er der rig mulighed for at leve sig ind i rollen som kriminaltekniker og bruge viden til at løse en mordgåde på Campen. Kan du lave undersøgelserne og fælde drabsmanden?

Det er Lene Bechgaard fra Insero, der står for denne workshop.