170 naturfagslærere tænker undervisningen Ud af Boksen

170 naturfagslærere tænker undervisningen Ud af Boksen

Tirsdag d. 7. september løb konferencen ’Naturfagene Ud af Boksen’ af stablen, hvor lærere, pædagoger og naturfagsvejledere fra hele egnen mødtes for at finde inspiration til nye undervisningsmetoder og teknologier.

 

FN’s verdensmål, biodiversitet i verdenshavene, fremtidens vertikale landbrug og H.C. Andersen i Makerspace var blot nogle af de aktiviteter, som gav flere end 170 naturfagslærere, pædagoger og naturfagsvejledere inspiration til undervisningen, da foreningen Insero Horsens inviterede til konferencen ’Naturfagene Ud af Boksen’ på Learnmark Horsens.

 

”Jeg synes det er meget inspirerende at deltage og der er helt sikkert noget, som jeg kan bruge i min egen undervisning. Der er mange forskellige workshops at vælge imellem med dygtige oplægsholdere, som tænker på eleverne og hvad der motiverer dem til læring. Jeg har blandt andet været på workshop omkring krudt, kugler og fyrværkeri. Det er noget, som jeg tror mine 7. klasser vil glæde sig over – det har de ofte spurgt til om, vi ikke skulle lave forsøg med”, siger Anni Krogsgaard, som er lærer på Gedved Skole.

 

Over 70 skoler og daginstitutioner fra lokalområdet og resten af Danmark var mødt op for at lade sig inspirere til det kommende skoleår.

 

En dag i naturvidenskabens tegn

Gennem 27 forskellige workshops afprøvede deltagerne nye eksperimenter, læringsmetoder og teknologier, som de efterfølgende kan implementere direkte i deres undervisning. Én af disse workshops var ’Hovedet i Havet’, som Aarhus Universitet stod bag. Her var emnet, hvordan tang kan udnyttes som en bæredygtig fødevare, der samtidig kan være med til at opfylde nogle af de mål, vi har for havet i Danmark. På en anden workshop var temaet fremtidens vertikale landbrug – en landsbrugsform uden brug af jord eller særlig meget vand.

 

Ud over workshops bød dagen også på inspirationsoplæg fra Henriette Tolstrup Holmegaard, som er lektor på institut for naturfagenes didaktik på Københavns Universitet og Vicky Knudsen, der er biolog og naturformidler. De gav blandt andet inspiration til, hvordan børns relation og interesse for naturfagene kan øges.

 

Årlig inspirationskilde til områdets lærere

Flere lærere har gentagende gange været med på konferencen for at få hands-on erfaringer med nye teknologier og læringsmetoder. Faktisk har flere af deltagerne været med helt fra start, da Insero Horsens for første gang slog dørene op til ’Naturfagene Ud af Boksen’ i 2008. For flere af områdets skoler er konferencen således blevet en årlig inspirationskilde, som tænkes ind i planlægningen af det nye skoleår.

 

”Jeg har været med siden først udgave af ’Naturfagene Ud af Boksen’. Det er et rigtig godt sted at hente ny inspiration til, hvordan vi kan kombinere de enkelte fag og arbejde tværfagligt. Jeg kommer altid hjem med nye metoder og forsøg, som jeg kan anvende i min undervisning – det er rart at forny sig. I dag har jeg eksempelvis arbejdet med kromatografi og havet, hvor vi har lavet et forsøg om at trække pigment ud af brun tang”, fortæller Kasper Bjerregaard, som underviser i fysik/kemi på Højvangsskolen i Horsens.

 

13 år med naturvidenskabelig fokus og inspiration

Lige siden Insero Horsens blev etableret for 13 år siden, har konferencen hvert år været en del af foreningens indsats om at løfte lokale børn og unges interesse og kompetencer inden for naturvidenskab.

 

”Vi har en ambition om at styrke interessen for og kvaliteten af den naturvidenskabelige undervisning i vores lokalområde. Derfor er det en fornøjelse at se, hvordan vi år efter år samler langt over 100 naturfagslærere fra både lokale skoler, men også andre dele af Danmark. Det fortæller mig, at konferencen er blevet en platform, hvor naturfagslærere finder viden og inspiration til nye læringsmetoder inden for de naturvidenskabelige fag”, slutter Kim Søgård Kristensen, administrerende direktør i Insero Horsens.

Hør fra deltagerne

Se billeder fra dagen