300 gymnasieelever dystede i entreprenørskab på VIA i Horsens

300 gymnasieelever dystede i entreprenørskab på VIA i Horsens

83 hold med i alt 300 hhx- og htx-elever konkurrerede onsdag den 23. januar om at præsentere den mest entreprenante forretningsidé til Company Programme på VIA Campus Horsens.

 

Hvert af de 83 hold havde en stand, som de selv kunne bygge op med materialer, plancher og andet som forklarede om deres idé. Og de fik på standende besøg af tre hold dommere som de skulle pitche deres idé og visioner overfor.

 

Idéerne blev bedømt indenfor tre kategorier: Forretningsmodellen, vejen til målgruppen og demonstration af produkt eller serviceydelse. Dommeren havde på forhånd fået tilsendt forretningsmodellen, så de havde mulighed for at stille spørgsmål ud fra den.

 

Workshops med gode input

Foruden muligheden for at præsentere deres idéer for et stærkt panel af dommere fra det lokale erhvervsliv, deltog eleverne også i to workshops arrangeret af henholdsvis Insero og VIA.

 

Til Inseros workshop var der fokus på, at der dukker flere og flere makerspaces, hackerspaces, engineering labs og andre nært beslægtede labs op rundt omkring. Men hvad kendetegner et makerspace? Det gav Insero deres bud på og håbede samtidig, at de kunne være med til at inspirere eleverne til at arbejde entreprenant:

 

”Hos Insero ønsker vi at understøtte de unges entreprenante færdigheder. Med denne workshop vil vi gerne inspirere de unge til at udvikle konkrete prototyper ved at gøre brug af de teknologier, der er til rådighed i et makerspace, hvad enten det skal være en 3D-model, en illustration eller deres egen unikke t-shirt”, siger Katrine Læssøe Mikkelsen, ansvarlig for Inseros uddannelsesaktiviteter.

 

Hush-Hush Underwear triumferede

Niveauet blandt de 83 entreprenante hold af gymnasielever var rigtig højt. Men alligevel var dommerne ikke i tvivl, da vinderne skulle kåres. Det blev nemlig firmaet Hush-Hush Underwear, der er stiftet af Anna Bech og Julie Tirsbæk Helleskov fra Herningsholm Erhvervsgymnasium. De modtog en præmiecheck på kroner 2.500 og en invitation til at deltage på den Nationale Entreprenørskabsmesse.

 

Hush-Hush Underwear er et nystartet undertøjsvirksomhed med ambitionen om at gøre hverdagen lettere for piger og kvinder under deres menstruation. Den udfordring Hush-Hush Underwear har valgt at tage op er: Hvordan skjuler man et bind på kroppen, uden at det på nogen måde er tydeligt for andre?

 

Dommerne roste Anna Bech og Julie Tirsbæk Helleskov for at præsentere et solidt produkt og en lige så solid forretningsplan. Pigerne blev bl.a. anerkendt for at have lavet et stort stykke arbejde med markedsundersøgelser før de begyndte at produktudvikle til Hush-Hush-Underwears kollektion, for at få en god forståelse for målgruppens behov.

 

Imponerende mange gode idéer

VIA University College blev i 2018 kåret til den mest entreprenante uddannelsesstation. Og der er der stort fokus på at arbejde med entreprenørskab både på institutionens uddannelser og studentervæksthuse.

 

Men selvom projektkoordinator Anne Kathrine Bay-Mortensen er vant til at omgive sig med entreprenante studerende blev hun alligevel imponeret over det niveau gymnasieeleverne præsterede til Company Programme:

 

”Jeg er meget imponeret. Gymnasieeleverne havde ikke bare mange gode ideer, de havde også en rigtig god og realistisk forretningsforståelse. Samtidig tror jeg at et arrangement som Company Programme kan hjælpe eleverne med til at tage et skridt frem, for her har de fået sparring og mange gode input til at udvikle og forfine deres ideer fra dommerne og på workshopsene”.

 

Det er Fonden For Entreprenørskab, som står bag Company Programme.