8 vigtige ting at huske i en nystartet virksomhed

8 vigtige ting at huske i en nystartet virksomhed

1. Find de fornødne kompetencer

Som noget af det første bør du lede efter partnere, der har kompetencer, som komplementerer dine egne - det øger nemlig virksomhedens chancer for at få succes. Det betyder, at du først og fremmest er nødt til at kigge med kritiske briller på dine egne kompetencer og være realistisk omkring de kompetencer, du måtte mangle. Har du den fornødne ledererfaring til at kunne lede en virksomhed, eller den økonomiske og forretningsmæssig forståelse til at føre virksomheden til vækst?

 

2. Få klaret det sværeste ’bump’ på vejen først

Virkeligheden inden for opstartsvirksomheder og innovation er, at det sjældent går, som man planlægger, og der opstår ofte uforudsete problemer. Så hvorfor spilde energi og penge på forretningsplaner og budgettering, når det vigtigste i virkeligheden er at vide, om produktet fungerer i markedet og accepteres af forbrugerne. Start med at teste produktet eller konceptet i virkelighedens verden på rigtige forbrugere. På den måde kan du få indsigt i konkrete præferencer og brugssituationer for netop dit produkt, inden du begynder at spilde penge på fx den forkerte målgruppe eller udformning. 

 

3. Sæt kunden i centrum

Hav altid fokus på markedsføring og kommunikation. Hvis ikke kunderne kender til produktet, er der stor sandsynlighed for, at du heller ikke sælger noget. Desuden bør du som nystartet virksomhed lytte til den feedback du får. Især i produktudviklingsfasen bør du lytte til kunder og samarbejdspartnere, så du kan forbedre produkterne og dermed din konkurrenceevne. 

 

4. Skab fundament for vækst

Det er vigtigt at holde øje med ressourcerne og hele tiden have øje for optimeringsmuligheder. Derfor bør du fra start etablere en struktur, der kan give overblik og skabe fundament for vækst i virksomheden. I en nystartet virksomhed kan det være svært at finde tid og kompetencer til alle arbejdsområder - derfor kan det måske være nødvendigt at finde en ekstern partner til fx at sikre effektiv økonomistyring og juridisk sikring.

 

5. Drag fordel af de veletablerede aktører

Sats på at opbygge strategiske samarbejder allerede i starten af virksomhedens levetid. Finder du veletablerede aktører på markedet som samarbejdspartnere, er der en chance for, at de i fremtiden kan understøtte forretningsudviklingen og dermed øge chancerne for succes i din virksomhed.

 

6. Netværk, netværk og netværk

I forlængelse af de strategiske samarbejder kommer der naturligt et stærkt netværk. Et stærkt netværk er altid værdifuldt, og det er nødvendigt for at få en nystartet virksomhed til at blomstre. Derfor kan det godt betale sig at investere både tid og ressourcer i at finde og dyrke kontakter, som kan hjælpe dig med at åbne døre for din virksomhed i fremtiden. 

 

7. Forveksl ikke handling med fremgang

Når du starter en ny virksomhed, er du nødt til at investere alt heri. Den energi, du lægger i din virksomhed, er nemlig det, som skal sikre, at den overlever. Men du skal hele tiden vurdere, om det du bruger din tid på, overhovedet skaber værdi for din virksomhed, eller tiden bruges på forkerte arbejdsopgaver. Tidshåndtering og prioritering er afgørende for din virksomhed og vil være en værdifuld disciplin at mestre gennem hele forløbet. Få evt. afdækket din virksomheds udviklingspotentiale, så du kan prioritere de arbejdsopgaver, der først skaber vækst og forbedringer i virksomheden.

 

8. Stop det dårlige og forbedr det gode

Det giver god mening at stoppe noget, der ikke fungerer, og i stedet fokusere ressourcerne på det, der virker. Men det er en sværere disciplin at lære, end man skulle tro. Især for iværksættere, som ofte er drevet af en passion og et drive, kan det være svært at acceptere, at en ide eller fremgangsmåde ikke fungerer. Derfor er det vigtigt, at man lærer at være ærlig over for sig selv og ikke ser det som et nederlag, hvis man er nødt til at sadle lidt om - det er en del af processen. I mindre virksomheder, og i sær i brancher, der hurtigt ændres, er man nødt til at rykke hurtigt. Fokusér derfor på det, der virker, og boost det område endnu mere, så du udnytter mulighederne mens de er der.