Børn undersøger cola i sommerferien: Sådan påvirker koffein hjertet

Børn undersøger cola i sommerferien: Sådan påvirker koffein hjertet

Hvordan påvirker sodavand kroppen, og hvilken effekt har koffein på hjertet? Det er bare ét af de sjove sciencespørgsmål 43 nysgerrige piger og drenge i alderen 10 – 13 år undersøger i denne uge, når de slutter sommerferien af med at eksperimentere og gå på opdagelse i naturvidenskabens verden.

 

Børn mødes på Junior Science Camp i denne uge i Hedensted, Vejle og Horsens for bl.a. at blive klogere på hemmeligheden bag cola og teste, hvordan den sukkerholdige drik påvirker hjertet.  Junior Science Camp består af 4 enkeltstående dage med workshops og afholdes i år for fjerde gang.

 

”Vi har lært, at der er meget energi i cola, og at det påvirker hjertet voldsomt, når det får koffein. Jo mere koffein, jo mere banker hjertet. Vi tror, man skal lade være med at drikke cola i store mængder, inden man går i seng – så kan man ikke sove,” fortæller Malthe Bruus og Victor Rasmussen på 10 år med et smil på læben.

 

Junior Science Camp afvikles i Engineering Lab i Horsens, hos PROCRAFT i Hedensted og på NOVAskolen i Vejle. Ud over eksperimenter med cola folder børnene sig også ud som ægte ingeniører og opfindere, når de bygger broer, udvikler nye produkter med smart gele og designer små æsker med laser cutter.

Eksperimenter tiltrækker

 

I år har 40 piger og drenge tilmeldt sig Junior Science Camp, hvoraf halvdelen er piger. Isabel og Helena på 10 år er nogle af de piger, der har valgt at bruge en dag i sommerferien på naturvidenskab - et fagområde som traditionelt set har tiltrukket flest drenge.

 

Se videoen og hør, hvorfor de synes, det er sjovt at bruge sommerferien på science. 

”Jeg synes, at det er spændende at lære noget om kemi og prøve nye ting. Jeg har aldrig undersøgt, hvad der sker med hjertet, når man putter det i forskellige væsker med koffein og jeg har aldrig vidst, at cola kan få hjertet til at slå hurtigere.

Isabel Lindeberg Hoff på 10 år og deltager ved Junior Science Camp 2020

Inspiration til fremtidens ingeniører

Ambitionen bag Junior Science Camp er at vække børnenes interesse for naturvidenskab og teknologi og medvirke til at flere på sigt uddanner sig inden for de naturvidenskabelig fag i fremtiden. På campen er der frie rammer til at opfinde nyt og fordybe sig i sjove eksperimenter, hvilket er en kombination, der inspirerer børnene, fortæller Katrine Læssøe Mikkelsen: 

 

”Vejen til læring på Junior Science Camp sker gennem eksperimenter og forsøg, hvor vi udfordrer børnene til at tænke praktisk og kreativt. Ved at give dem oplevelsen af at de selv kan være opfindere, ingeniører og videnskabsmænd kan vi inspirere børnene til fortsat at dyrke deres interesse for naturvidenskab.”

 

Junior Science Camp 2020 er rykket fra uge 27 til nu, da vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger for afholdelse af arrangementer. Vi sørger for, at alt materiale er nyvasket og rengjort, og at der er rig mulighed for at vaske hænder mellem aktiviteterne. På den måde kan børnene trygt og sikkert give sig i kast med de mange planlagte science aktiviteter.

Billeder fra Junior Science Camp 2020