E-Sport: Gaming rykker ud af værelserne og ind i sportsklubber

For 10 år siden gik alle til fodbold eller håndbold. Nu er computerspil rykket ud af drenge- og pigeværelserne og ind i de store arenaer – også i lokalområdet. Fem idrætsforeninger og skoler i lokalområdet etablerede i 2018 e-sport klubber med støtte fra Insero Horsens.

 

”E-sport henvender sig til en gruppe børn og unge, som ellers ikke bliver fanget af andre foreningsformer eller fritidsaktiviteter", beskriver Jesper Rosander Hansen, der er én af drivkræfterne bag Sole E-sport, som er en del af idrætsforeningen Sole IF i Øster Snede. "Målet med e-sport klubben er at give unge mulighed for at rykke ud af værelserne og ind i et fællesskab, hvor de sammen kan dyrke deres interesse og styrke deres sociale kompetencer.”

 

Fem foreninger og skoler i Horsens, Hedensted og Vejle Kommune modtog i 2018 støtte fra Insero Horsens som et bidrag til etableringen af e-sport klubber.

Stor efterspørgsel blandt unge 

Sole E-sport er kommet forrygende fra start og har i dag 85 medlemmer, flere hold og et kommunemesterskab i bagagen. I 2019 blev klubben tilmed nomineret til Hedensted Kommunes Initiativpris.

 

”En stor del af årsagen til at Sole E-sport har fået en fremragende start er de frivillige, som er grundstammen i klubben. Samtidig har vi investeret tungt i godt udstyr, så det er attraktivt at være en del af Sole E-sport,” fortæller Jesper Rosander Hansen.

 

Klubben er bygget op omkring den sociale og fysiske tilstedeværelse, hvilket ifølge Jesper Rosander Hansen ligeledes har stor betydning for klubbens succes:

 

”De unge har nu et mødested, som er baseret på en fælles interesse og er en del af en gruppe, som de ellers kun ville tale med via deres headset.”

 

Klubmedlemmerne træner typisk to dage om ugen og spiller turneringer om lørdagen via internettet mod andre klubber. Sole E-sport har i dag 15 toptunede og komplette gamerstationer, hvor der blandt andet dystes i Counter Strike Global Offensive. Klubben forventer, at der skal investeres i yderligere fem gamerstationer inden for det næste halve år. 

 

Læs også: Insero Horsens bakker op om Klubsamarbejdet i AC Horsens

Strategi og taktik i fokus

Ud over at skabe rammerne for fællesskab lægger e-sport klubberne vægt på at træne og undervise i strategi, taktik og sunde spillevaner. DGI-uddannede instruktører underviser spillerne, så de kan dygtiggøre sig og forfine deres spilleevner. Hos Sole IF har man også indlagt fysisk aktivitet i form af løb eller styrketræning i slutningen af træningen, så spillerne både styrker konkurrencementaliteten og fysikken – to ting, der ofte hænger sammen.

 

På den måde giver klubberne mulighed for at udvikle de unges talent samtidig med, at de oplever den holdånd, som gør foreningslivet så attraktivt. Dét er en af de væsentlige årsager til, at Insero Horsens netop støtter op om udbredelsen af e-sport i lokalområdet. 

 

”I Insero Horsens oplever vi, at e-sportsklubberne både bidrager til at styrke de unges kompetencer og skaber et fællesskab, som er attraktivt at blive en del af – også for de unge, der ellers ikke ville søge foreningslivet. E-sportsklubberne passer derfor rigtig godt ind i Insero Horsens formål om at bakke op om sport- og kultur initiativer, der bidrager til at gøre lokalområdet attraktivt,” fortæller Berit Lehmann Kristiansen, medlems- og bevillingschef ved Insero Horsens.

 

Få e-sport til din forening

600.000 danskere i alle aldersgrupper spiller jævnligt computerspil og tallet stiger markant i disse år. Der er derfor god grund til at gøre e-sport til en del af foreningslivet. DGI, som arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark, har taget e-sporten til sig og hjælper foreninger og ildsjæle i gang med at tilbyde esportsaktiviteter.

 

Se DGI’s guide til, hvordan du får e-sport til foreningen

 

Bliv en del af e-sporten

Kunne du tænke dig at prøve kræfter med e-sport eller er dit barn interesseret i at blive en del af fællesskabet? Besøg e-sport klubberne her og læs mere om, hvordan du bliver medlem: Sole IFØlsted U&GFEngum IdrætsforeningHatting IdrætsforeningVejlefjordskolen