Insero Horsens bakker op om talentudvikling: Endnu flere talenter skal til tops

Insero Horsens bakker op om talentudvikling: Endnu flere talenter skal til tops

Den 4. februar underskriver Horsens Kommune en forlængelse af samarbejdsaftalen med Team Danmark, som sikrer positionen som Elitekommune. Et samarbejde som Insero Horsens bakker op om med en bevilling, der skal rykke eliteidrætstalenter til næste niveau ved at sætte fokus på sportspsykologi.

 

Verdens bedste sejler, dansk mester i svømning, pokalmester i basketball – Horsens kan bryste sig af mange store sportspræstationer, hvilket blandt andet skyldes en stor indsats i de lokale klubber. Men ambitionen stopper ikke her: Endnu flere talenter skal nå til tops og få sig en lang og succesfuldelitesportskarriere. I forbindelse med forlængelsen af aftalen med Team Danmark har Horsens Kommune derfor i samarbejde med Insero Horsens sat skub i en indsats, som skal styrke de lokale eliteidrætsmiljøer med særligt fokus på sportspsykologi.

 

”Det sportspsykologiske område er stadig i sin vorden i dansk eliteidræt, men arbejdet med den mentale side af at være eliteidrætsudøver bliver mere og mere udbredt i de forskellige idrætsgrene. I vores nye samarbejdsaftale med Team Danmark har vi et fokus på at styrke det sportspsykologiske område i vores eliteidrætsmiljøer, så er det fantastisk, vi har fået en flot opbakning fra Insero Horsens til at videreudvikle på dette område de næste 4 år”, udtaler eliteidrætskonsulent fra Horsens Kommune Søren Jochumsen.

 

Han pointerer yderligere, at hvor de fleste eliteklubber i dag har fysioterapeuter og fysiske trænere som en fast del af miljøet, så er næste skridt tilknytning af mentaltrænere og sportspsykologiske coaches.

 

Målet med den sportspsykologiske indsats i Horsens Kommune er at ruste lokale talenter i alderen 13-19 år mentalt til en lang elitesportskarriere på nationalt og internationalt plan – og ikke mindst sikre, at det er hele mennesker, der når toppen.

Indsatsen er ét spor i Team Danmark aftalen, som forløber over de næste fire år, og er målrettet talentudviklingsmiljøerne i de prioriterede idrætsgrene drengefodbold, svømning, sejlsport, orienteringsløb, badminton, basket, håndbold og pigefodbold.

 

Nå til tops som hele mennesker

For at klare sig godt i sportsarenaen skal man klare sig godt i livet. Eliteklubberne i Horsens kan derfor se frem til en samlet indsats, der ikke kun fokuserer på det enkelte talent, men på hele miljøet omkring dem. Her får forældre, trænere og lærere fra Talent-idrætsklasserne på Langmarkskolen og Sportscollege Horsens opbakning til, hvordan de kan styrke det mentale arbejde med de unge talenter – en indsats, som kræver ressourcer, tid og lokal opbakning.

”Det er en af Danmarks store styrker, at vi bakker op om hinanden. Når vi står sammen, når vi længst. Den lokale opbakning fra Insero Horsens er et vigtigt bidrag, der med afsæt i samarbejdsaftalen mellem Team Danmark og Horsens Kommune vil understøtte udviklingen af attraktive talent- og elitemiljøer i Horsens. Den tværgående indsats i Horsens mellem Insero Horsens, Horsens Kommune, uddannelsesinstitutioner og klubber er af stor værdi for det lokale talent og elitearbejde og styrker rammerne for de lokale atleter,”

Anders Voigt Tinning, konsulent ved Team Danmark

For at styrke det sportspsykologiske område i eliteklubberne, tilknytter Horsens Kommune blandt andet en specialist, som skal hjælpe trænere og ledere til at implementere sportspsykologi i den daglige træning og omgang med talenterne. Samtidig vil talenterne blive klædt på med konkrete redskaber, som de kan bruge både på og uden for banen. Redskaberne skal blandt andet hjælpe dem til at håndtere en travl hverdag med skole, fritid og store sportsambitioner. Der tilbydes også individuelle coaching forløb til talenter med ekstraordinært potentiale eller særlige udfordringer.

 

Eliteidræt i verdensklasse styrker lokalområdet

Det er langt fra første gang, at Insero Horsens bakker op om talentudviklingen i Horsens Kommune. Med ambitionen om at skabe et endnu mere attraktivt lokalområde har foreningen igennem årene ydet støtte til talentudvikling i de lokale eliteklubber ligesom foreningen har bakket op om store og små projekter i de lokale foreninger. Siden 2014 har foreningen blandt andet sponsoreret den lokale verdensmester Anne-Marie Rindom og har således bidraget økonomisk til, at hun har kunne forfølge drømmen om OL.

 

”Vi tror på, at topresultater af lokale atleter er med til at sætte Horsens og omegn på landkortet som et ambitiøst område med en stor talentmasse. Derfor vil vi gerne bidrage til at endnu flere unge kan opnå deres fulde potentiale og forfølge drømmen om at nå til tops samtidig med, at de kan føre et sundt ungdomsliv med plads til uddannelse og fritid,” fortæller Berit Lehmann Kristiansen, Medlems- og bevillingschef ved Insero Horsens.  

 

Ønsker man på egen hånd at høre, hvordan mental træning kan rykke talenter, så er det muligt at deltage i et foredrag med Anne-Marie Rindom torsdag d. 5. marts. Her giver hun et indblik i, hvordan hun bruger mental træning til at præstere under pres. 

Fakta om samarbejdet

Den sportspsykologiske indsats er ét spor i TEAM Danmark aftalen, som derudover har fokus på muligheder for at kombinere sport og uddannelse for unge idrætstalenter, kompetenceudvikling blandt trænere og ledere, vidensdeling og samarbejde mellem klubber, kommune og specialforbund og målrettet og aldersrelateret træning for unge idrætstalenter.

 

Indsatsen forløber over en fireårig periode fra januar 2020 til 31. december 2023 og drives af Elitesport Horsens.

 

Der fokuseres på talenter i aldersgruppen 13-19 år i samarbejde med følgende eliteidrætsmiljøer:

 • Drengefodbold, AC Horsens
 • Håndbold, Horsens HK
 • Svømning, Horsens Svømmeklub
 • Orienteringsløb, Horsens OK
 • Sejlsport, Horsens Sejlklub
 • Badminton, Horsens BK
 • Pigefodbold, FC Horsens
 • Basketball, Horsens IC 
 • Billederne er taget af fotograf: Charlotte Adsbøl

  Billederne er taget af fotograf: Charlotte Adsbøl