Kolde gys og fællesskab er populært: Vinterbadeklubber vinder frem i lokalområdet

Kolde gys og fællesskab er populært: Vinterbadeklubber vinder frem i lokalområdet

Flere og flere danskere ser fidusen i at starte vintermorgenen med en frisk dukkert efterfulgt af en tur i den lune sauna. Også de lokale bysamfund oplever stigende interesse for det kolde gys – derfor dukker nye vinterbadeklubber op og badefaciliteter bliver opgraderet.

 

Ifølge Vinterbadeforeningen i Danmark er der mere end 50.000 vinterbadere i Danmark og efterspørgslen er stigende. Det er en tendens, som lokale klubber i Horsens, Hedensted og Vejle Kommune kan genkende.

 

Derfor har en gruppe lokale beboere i Daugård nu taget initiativ til en ny vinterbadeklub ”Daugård Vinter Wellness”. Kirsten Vestergaard Nielsen, beboer i Daugård og tilhænger af de kolde dukkerter, fortæller her, hvordan vinterbadeklubben forventes at styrke fællesskabet i Daugård:

 

”Vinterbadeklubben kan skabe sammenhold og sammenhængskræft. Det at mødes med flere, som har samme interesse, giver en følelse af fællesskab, hvilket er vigtigt for en lille by som vores. Det giver mulighed for at møde sine naboer andre steder end hos købmanden og dyrke naboskabet.”

 

Kirsten V. Nielsen er en del af den arbejdsgruppe, der står bag den nye vinterbadeklub, som kommer til at høre under Daugård Idrætsforening. 

 

Gode badefaciliteter tiltrækker

Ud over at etablere en klub er rammerne også en stor del af at gøre det attraktivt at bade om vinteren.

 

”Vi har en smuk strand, som allerede giver glæde til mange beboere og udenbys gæster om sommeren. Men på grund af den manglende badebro og badefaciliteter afholder det mange fra at benytte fjorden til badning i vinteren,” fortæller Kirsten V. Nielsen.

 

Derfor har hun sammen med de øvrige medlemmer af arbejdsgruppen søgt midler fra blandt andet Insero Horsens til at etablere bedre rammer for vinterbadning. Det inkluderer blandt andet en permanent badebro.

 

”Vi er overbeviste om, at en vinterbadeklub vil være et aktiv for vores by og til stor gavn for livskvaliteten blandt borgerne. Og med de rette badefaciliteter tror vi også på, at vi kan tiltrække vinterbadere fra nabobyerne,” uddyber Kirsten V. Nielsen. 

 

Fra færgemole til friluftsoase

Badeklubben i Daugård er langt fra den eneste klub, som arbejder på at imødekomme den store interesse for vinterbadning.

 

Også ”Vinterbaderne i Juelsminde” modtog i 2019 midler fra Insero Horsens som bidrag til projektet ”Fra færgemole til friluftsoase”.

 

Projektet går ud på at omdanne den gamle færgemole i Juelsminde til et bynært udgangspunkt for friluftsaktiviteter og oplevelser i og ved havet. Ambitionen er at udbygge den gamle færgemole i Juelsminde med sauna, badefaciliteter, tekøkken, overdækket terrasse m.m.

 

Find din lokale vinterbadeklub

Hos de fleste vinterbadeklubber betaler du et årligt kontingent for at være medlem. Mange klubber arrangerer sociale arrangementer som nytårsdyp, fuldmåne badning og saunagus aftener. Der er også ofte faste mødetidspunkter, hvor man i fællesskab med andre vinterbadere kan få sig et koldt gys.

 

Frister ideen om at tage en iskold dukkert? Ud over de to vinterbadeklubber, ”Vinterbaderne i Juelsminde” og ”Daugård Vinter Wellness”, som har modtaget opbakning fra Insero Horsens i 2019, kan du for eksempel opsøge det kolde gys hos følgende lokale klubber:

 

FÅ OPBAKNING TIL DIT INITIATIV

Har du en god ide, som bidrager til at gøre dit lokalområde attraktivt? 

 

Se vores trin-for-trin guide til at søge midler fra Insero Horsens.