Ny dansk motor- og dæmperteknologi øger rækkevidden på elbiler: Bilproducenterne er positive

Ny dansk motor- og dæmperteknologi øger rækkevidden på elbiler: Bilproducenterne er positive

Det danske projekt CIPED står bag ny intelligent støddæmper- og motorteknologi, der øger effektiviteten, ydeevnen, sikkerheden og komforten på elbiler. Motoren er uafhængig af dyre metaller og alene dæmpningssystemet vil kunne forlænge en elbils rækkevidde med op til 5%. For bilproducenter giver teknologien lavere omkostninger samt sikrere og mere effektive biler.

 

Bag udviklingen af de teknologier, der skal øge rækkevidden og skabe større sikkerhed i elektriske køretøjer, er projektet CIPED (Compact Intelligent Powerful Electric Drivetrain for EVs). Siden 2014 har partnerne i projektet udviklet en ny, kompakt motor og et aktivt støddæmpersystem, der med konkurrencedygtige priser skal gøre elektriske køretøjer mere effektive. Teknologierne udviklet i projektet viser potentialer på flere områder - ikke kun inden for elektriske køretøjer.

 

- ”Med CIPED projektet er det lykkedes os at realisere potentialet for højeffektive elbiler og samtidig reducere brugen af sjældne jordarter. Samtidig har vi udviklet en teknologi, som er relevant for en række andre applikationer, hvor man arbejder med variable hastigheder. Her er industrielt maskineri blandt et af de områder, der kan få gavn af teknologien,” fortæller CIPED projektleder Jens Christian Morell Lodberg Høj fra Insero, som er partner i projektet.

 

CIPED projektet er netop afsluttet og ovenpå møder med store internationale bilproducenter såsom Audi, VW og Ford, som har vist interesse for teknologierne, kigger projektet lige nu efter partnere, der skal bringe teknologierne på markedet.

 

Højere effektivitet og pålidelighed til lavere pris  

 

Den nu patenterede CIPED elmotor er baseret på Switched Reluctance Machine (SRM) teknologi, som adskiller sig markant fra den klassiske Permanent Magnet (PM) motor, som mange i bilindustrien bruger. Partnerne har i løbet af projektet udviklet tre prototyper, som løbende er blevet testet og benchmarket op mod andre motorer.

 

Resultaterne viser blandt andet, at CIPED motoren har en maksimal effektivitet på 94% og en effektivitet på mere end 90% i et bredt arbejdsspektrum. Sammenlignet med eksisterende PM motorer udemærker CIPED motoren sig ved at være særdeles effektiv ved høj fart og lav belastning. Ifølge Peter Omand Rasmussen, projektleder for Aalborg Universitets udviklingsaktiviteter, er det noget ganske særligt:

 

- ”Høj hastighed og lav belastning er et af de kørselsscenarier, der ofte ses, når man ligger og kører på landevejen eller motorvejen. Ved konstant hastighed er motoren relativt lavt belastet og det er samtidig her, man oplever et behov for den lange rækkevidde. Derfor skaber det store fordele for bilindustrien, at det er netop her, CIPED motoren har sin styrke.”

 

Udover en længere rækkevidde, er CIPED motoren samtidigt billigere at producere, da den er uafhængig af dyre metaller og sjældne jordarter. Motorens konstruktion gør, at den er fejltolerant og i stand til at køre selv ved fysisk skade. Modsat en PM motor, vil det sige, at man kan køre selvom der f.eks. skulle opstå en kortslutning i en af faserne. På den måde er motoren brugbar i mange forskellige situationer, hvor høj fart og pålidelighed er essentiel.

 

Støddæmper genererer energi på farten

 

Det unikke støddæmpersystem er baseret på en lineær magnetisk gearing i samspil med en højeffektiv PM-motor, hvilket gør det muligt at omdanne vibrationerne fra affjedringen til energi, som efterfølgende bruges til fremdrift af elbilen. En tur på brosten kan således give op til 56 W pr. dæmper. Den seneste test viser, at dæmperen har en cyklus effektivitet på helt op til 80% med mulighed for endnu højere effektivitet ved endnu højere belastninger.

 

Samtidigt er det muligt aktivt at styre dæmpningskraften efter brugerens komfort samt styre undervognen i nødsituationer, så man undgår udskridning i forbindelse med forhastede reaktioner fra føreren. Der er dermed også store komfort og sikkerhedsmæssige fordele, som bilproducenter ser stor værdi i.

Fakta om projektet 

Projektet løber i perioden 2014-2016 og er finansieret af det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrations Program, EUDP, samt Insero Horsens.

Se en video om CIPED teknologierne: https://youtu.be/9bqWYSeCtdk