Nysgerrige piger og drenge bliver vaccineforskere og hackere for en dag

Nysgerrige piger og drenge bliver vaccineforskere og hackere for en dag

I uge 31 kunne vi slå dørene op for 60 unge til dette års Summer Science Camp - en årlig camp med fokus på det naturvidenskabelige. Det blev en uforglemmelig uge fyldt med sjov og sociale aktiviteter.

 

I uge 31 har 60 unge i alderen 13-18 år brugt deres sommerferie på at undersøge og eksperimentere med science og teknik. Campen er fyldt med vilde workshops, hvor de unge går på opdagelse i naturvidenskabens- og teknologien verden. Programmet bød på workshops inden for alt lige fra vaccineforskning og robotprogrammering til PonicFarming og foto-video hvor deltagerne forvandles til ét stort filmhold.

 

"På campen accepteres man af de andre unge og de voksne som den man er, så man behøver ikke gøre noget for at passe ind, men man bare være sig selv", siger August Juel Martinsen fra Horsens, som skal i 9. klasse efter sommerferien.

 

Vaccineforskning og cybersikkerhed vækkede nysgerrighed
På campens første dag stod der cybersikkerhed på programmet. På denne workshop fik deltagerne mulighed for at undersøge hacker-verdenen gennem spændende praktiske øvelser og udfordringer præsenteret Cyber Skills, et virtuelt hacker-laboratorium. Her blev deltagerne også klogere på cybersikkerhed, sårbarheder i IT-systemer og hvad det kan betyde, når sikkerhedsbrister bliver udnyttet. En af dem som begav sig ud i hacking var Emma Friis Poulsen, som skal i 1G efter sommerferien.

"Det var interessant, fordi der er noget, som man hører meget om i hverdagen. Vi fandt ud af at hacking kan være alt fra store sager til os selv, der logger ind på en vens telefon uden tilladelse", siger Emma Friis Poulsen.

 

Den sidste campdag bød bl.a. på workshop med vaccineforskning, hvor der blev zoomet helt ned på et mikroskopisk niveau. Deltagerne skulle nemlig finde en opskrift på en vaccine, der beskytter kroppen mod virus, helt ligesom rigtige vaccineforskere. For at finde opskriften skulle kroppens egne proetinfabrikker udforskes og så blev det undersøgt hvordan kroppen faktisk reagerer på virus. Line er blandt de deltagere der har fundet en vaccineopskrift.

 

"Det er fedt at lære, hvordan vacciner fungerer, også i forhold til at jeg snart selv skal vaccineres mod corona", siger 14-årige Line Malmkjær fra Horsens, der skal starte i 8. klasse efter sommerferien og som deltog på Summer Science Camp for første gang.

 

Mere end bare en camp
På Summer Science Camp er der mange spændende workshops, men campen er også fyldt med sociale arrangementer og der er rig mulighed for at opbygge venskaber. På dette års camp var der aktiviteter som droneflyvning, beach volley og sjov med virtual reality. Der var også mulighed for at tage med i svømmehal og deltage i forskellige udendørs aktiviteter. Udover workshopsene er det netop det sociale som deltagerne vægter højt.

 

"Jeg synes, det var godt den første aften, hvor der var forskellige aktivieter, så vi lærte hinanden bedre at kende. Jeg kunne godt lide, at vi efter workshops havde mulighed for at lave aktiviteter, som vi havde lyst til fx rundbold, flyve med drone eller gå i hallen. Det var både sjovt og hyggeligt. Jeg fik især 2 nye veninder og vi havde et rigtigt godt fællesskab i pigehuset”, Siger 12-årige Kathrine Meto-Boisen, der skal starte i 7. klasse efter sommerferien og som deltog på Summer Science Camp for første gang.

 

Inspiration til fremtidens ingeniører

Ambitionen bag Summer Science Camp er at vække de unges interesse for naturvidenskab og teknologi og medvirke til at flere på sigt uddanner sig inden for de naturvidenskabelig fag. På campen er der frie rammer til at opfinde nyt og fordybe sig i sjove eksperimenter, hvilket er en kombination, der inspirerer, fortæller Katrine Læssøe Mikkelsen, ansvarlig for uddannelsesaktiviteter i Insero Horsens:

 

Vejen til læring på Summer Science Camp sker gennem eksperimenter og forsøg, hvor vi udfordrer de unge til at tænke praktisk og kreativt. Ved at give dem oplevelsen af at de selv kan være opfindere, ingeniører og videnskabsmænd kan vi inspirere dem til fortsat at dyrke deres interesse for naturvidenskab.”

 

Insero Horsens følger sundhedsstyrelsens anbefalinger for afholdelse af arrangementer, så deltagerne trygt og sikkert kunne give sig i kast med de planlagte science aktiviteter til Summer Science Camp 2021.

Billeder fra Summer Science Camp 2021