Op- og nu også nedture for det nordiske salg af elbiler

Op- og nu også nedture for det nordiske salg af elbiler

 

Det nordiske salg af elbiler oplever for første gang en negativ salgsudvikling sammenlignet med foregående kvartal, særligt på det norske og svenske marked. Dette på trods af at der er stor konkurrence om markedsandel blandt bilproducenterne. Det rapporterer den nyeste udgave af industripublikationen Insero Quarterly.

 

I mere end to år har det nordiske salg af elbiler udelukkende gået i en positiv retning med den ene salgsrekord efter den anden, men årets første kvartal viste en salgsudvikling, der fortæller en anden historie. Elbilsalget i januar, februar og marts i år endte på 24.893 på tværs af Norge, Sverige, Finland og Danmark. Til sammenligning blev der i forrige kvartal solgt 27.640 elbiler i Norden. Det viser de nyeste salgstal, som industripublikationen Insero Quarterly har analyser

Især årets to første måneder oplevede begrænset salg, mens der alene i marts måned blev solgt 11.606 elbiler i Norden, hvilket udgjorde til 46,6% af det samlede salg i første kvartal. Samtidig var marts måned den bedst sælgende måned nogensinde.

 

På trods af, at vi ser en negativ salgsudvikling i årets første kvartal sammenlignet med forrige kvartal, så er salget af elbiler stadig positivt sammenlignet med første kvartal af 2017. Det er blot første gang, vi oplever denne situation, hvor det nyeste kvartal har haft et dårligere salg end foregående,” forklarer Jens Christian Morell Lodberg Høj, som er Chief Innovator i E-mobilitet ved Insero og fortsætter:

 

Det skal tages som et tegn på at markedet er ved at blive mere moden, og vi derfor ikke skal forvente at opleve eksplosive væksttal fra de store markeder, som er de mest dominerende i Norden.

 

Netop to af disse store elbilmarkeder, det norske og det svenske, havde begge en negativ udvikling i salget i forhold til forrige kvartal. Det norske salg var således 16,7% mindre i 2018s første kvartal end kvartalet før, mens det svenske var 7% mindre.

 

Selvom både det norske og svenske marked oplevede en negativ udvikling, så skal vi fortsat forvente en stigning på begge markeder i løbet af året. Det skyldes, at vi både kommer til at se nye modeller og lavere priser på elbiler,” lyder det fra Jens Christian Morell Lodberg Høj.

 

Ny Nissan Leaf er kundernes favorit

Dykker man ned i de nordiske salgstal for første kvartal er det tydeligt, at den nye Nissan Leaf model er utrolig populær.
Alene denne model blev der solgt 3.172 af, hvilket er det største salg nogensinde for en enkelt model på det nordiske marked i løbet af et kvartal.

 

På trods af det gode Nissan-salg på Leaf modellen, så endte konkurrenten Volvo alligevel med at være kvartalets markedsleder. Med 4.063 solgte elbiler i løbet af årets første tre måneder stod den svenske bilproducent for 16% af det nordiske elbilsalg. Dermed overtog Volvo førersædet fra Volkswagen, der forrige kvartal var markedsleder og stod for 20% af det samlede salg.
Volvos XC60 tegnede sig desuden også som den bedst sælgende plug-in hybridbil i 2018s første kvartal.

 

Kampen om elbilmarkedet er hårdt, så det er svært at forudsige, om Volvo kan holde fast i 1. pladsen i næste kvartal. Det er utrolig tæt mellem Volvo og Volkswagen, men med den store vækst i plug-in hybridbilssegmentet i Danmark er det ikke usandsynligt, at Kia begynder at blande sig i toppen,” siger Jens Christian Morell Lodberg Høj og pointerer:

 

Alle producenter har en plan de kører efter med lanceringer af forskellige plug-in hybridbiler og rene elbiler, men generelt er der en tendens til at de store bilproducenter intensiverer fokus på elbiler i deres portefølje.

 

Danskerne foretrækker plug-in hybridbiler

Selvom billedet af det samlede nordiske elbilsalg gik i en negativ retning i årets første kvartal, så var der positive takter fra Danmark. For første gang i to år blev der nemlig solgt over 1.000 elbiler på et kvartal. Denne stigning skyldtes især salget af plug-in hybridbiler, der udgjorde hele 80% af det samlede elbilsalg.

 

Det danske salg har taget et betydeligt skridt nærmere de lande, vi sammenligner os med som eksempelvis Finland og Sverige,” fortæller Jens Christian Morell Lodberg Høj om det danske elbilsalg og fortsætter:

 

Vi skal forvente, at fordelingen mellem plug-in hybridbiler og rene elbiler i Danmark forbliver den samme de næste to kvartaler, som den har været i årets første kvartal. Det skyldes, at den seneste ændring af registreringsafgiften ikke rigtig har påvirket priserne på rene elbiler. Dog skal vi ikke ignorere salgstallene for rene elbiler – de er også gået frem sammenlignet med samme kvartal sidste år.

 

Det danske salg af rene elbiler i 2018s første kvartal endte med 206 solgte biler, mens der til sammenligning blev solgt 58 elbiler i 2017s første kvartal.

 

Om Insero Quarterly

Er du interesseret i at holde dig på forkant med udviklingen på det nordiske elbilmarked i form af den seneste salgsstatistik og de nyeste tendenser? Tilmeld dig et gratis abonnement på branchepublikationen Insero Quarterly her og få den sendt direkte til din mailboks. Publikationen er også tilgængelig ved kontakt til Jens Christian Morell Lodberg Høj på jclh@insero.com.

 

I hver publikation udvælger vi et emne inden for e-mobilitet, som vi zoomer ind på i Insero Quarterly’s temasektion. I dette kvartals udgave af Insero Quarterly får du indsigt i den nyeste udvikling af induktiv opladning af elbiler uden brug af ladekabel og betydningen for udbredelsen af elbiler.

 

Få den seneste version af Insero Quarterly ved at udfylde tilmeldingsformen her under

Tilmeld dig Insero Quarterly

* indicates required
Persondatapolitik