Pædagoger vil også tænke ’ud af boksen’

Pædagoger vil også tænke ’ud af boksen’


Tirsdag den 4. september løb konferencen ’Naturfagene ud af boksen’ af stablen, hvor pædagoger i dagtilbud for første gang var med for at få inspiration til aktiviteter inden for naturvidenskab. Flere end 230 lærere og pædagoger havde tilmeldt sig dagen og satte dermed deltagerrekord på konferencens 10 års jubilæum.

 

Insero åbnede for første gang op for, at pædagoger kunne tilmelde sig ’Naturfagene ud af boksen’, da konferencen tirsdag den 4. september blev afholdt for tiende år i træk. Konferencen giver nu både lærere og pædagoger ny inspiration til undervisning og aktiviteter inden for naturvidenskab, som de kan tage med hjem og bruge i dagligdagen.


”I samfundet er der et stigende fokus på, at flere unge skal uddanne sig inden for de naturvidenskabelige fag. Det kræver, at interessen skabes tidligt, og at den fastholdes op igennem skoletiden. Derfor er det vigtigt, at undervisere og pædagoger er fagligt klædt på til at varetage den opgave, og det hjælper vi med gennem konferencen,” fortæller Katrine Læssøe Mikkelsen, Team Lead for Inseros uddannelsesaktiviteter.


Dagen bestod af en række foredrag og workshops, hvor deltagerne fik inspiration inden for temaerne teknologi, engineering, leg og læring, entreprenørskab, gamification og science.

 

undefined

 

 

Naturvidenskab – nu også for de mindste

 

Over halvdelen af de 230 tilmeldte deltagere var pædagoger fra dagtilbud.

 

”Vi modtager en del efterspørgsler fra dagtilbuddene, da de i højere grad ønsker at inddrage engineering og nye teknologier i deres dagligdag. De oplever, at børn i en tidligere og tidligere alder begynder at udvise interesse for blandt andet IT, computerspil og apps. Derfor har vi nu udarbejdet et program, som også understøtter science og teknologi i dagtilbuddene,” fortæller Katrine Læssøe Mikkelsen.


Tidligere har konferencen primært haft fokus på grundskolen, men oplever nu en stigende efterspørgsel fra dagtilbuddene, hvilket betyder, at der nu også fokuseres på førskolebørn, som er de ældste børn i børnehaven. Dette har medført, at et nyt tema, ’Leg og Læring’, er kommet på programmet og henvender sig især til dagtilbuddene og indskolingen. På dagen fik deltagerne nye praktiske redskaber til, hvordan de kan anvende leg til at lære, og hvordan de får børn til at tænke innovativt og kreativt fra de er små.


På dagen deltog pædagogisk leder Kamilla Jensen fra daginstitutionen Brohaven i Fredericia:


Børnene bliver i dag mødt af science og teknologi i vores samfund, og derfor vil vi gerne være opmærksomme på, hvad vi kan tilbyde børnene, så de kan bygge videre på det, når de kommer op igennem skolen. For os giver det god mening, at børnene lærer flere grundelementer inden for fx science og matematik, så de er bedst muligt klædt på, når de starter i skole.”


Konference satte deltagerrekord


I multisalen på Learnmark Horsens var salen fyldt op med lærere og pædagoger fra hele landet. Mere end 230 lærere og pædagoger deltog i årets konference sammenlignet med sidste år, hvor omkring 150 lærere deltog. Interessen for naturvidenskab, teknik, innovation og entreprenørskab på tværs af dagtilbud og grundskoler kan især mærkes i antallet af tilmeldinger i år, hvor rekordmange lærere og pædagoger havde tilmeldt sig konferencen.

 

Flere lærere har gentagende gange været med på konferencen og får hvert år nye hands-on erfaringer med nye teknologier og læringsmetoder. Maiken Thyssen fra Kragelund Efterskole har været med på konferencen fire gange:

 

”Balancen mellem teori og praksis er noget, som du kan bruge til at blive bedre i din undervisning. Workshopsene er især gode til at omsætte teori til praksis og hermed gøre det anvendeligt for os at bruge i dagligdagen. Samtidig giver det rigtig meget at samles med kollegaer fra andre skoler, hvor vi hver især bidrager med vores og måske får inspiration til en ny måde at undervise på.”

 

  

undefined

 

 

10 år med naturvidenskabelig inspiration


Lige siden Insero Horsens blev etableret for ti år siden, har konferencen hvert år været en del af Insero Horsens’ indsats på uddannelsesområdet. Gennem aktiviteter og investeringer i lokalområdet arbejder Insero Horsens for at vække børns og unges interesse inden for naturvidenskab og teknologi, hvilket i sidste ende skal medvirke til, at flere uddanner sig inden for de videnskabelige fag i fremtiden.