Rekordmange piger og drenge nørder science og teknik i sommerferien

Rekordmange piger og drenge nørder science og teknik i sommerferien

Aldrig har så mange unge i alderen 13 – 18 år brugt sommerferien på at nørde science og teknik. Med 75 tilmeldte sætter Summer Science Camp 2019 ny deltagerrekord. Astronomi, mordmysterier og spektakulære forsøg med kemi er nogle af de nye aktiviteter på programmet, som er populære blandt de unge.

 

”Det er første gang, at vi oplever, at vi måtte lukke for tilmelding allerede en uge før tid. Det er fantastisk at se, hvordan vores indsats for at øge interessen for naturvidenskab bærer frugt, og at flere unge får øjnene op for science og teknik,” fortæller Sine Bjerre Martinussen, konsulent fra Insero og campleder.

 

Til dette års Summer Science Camp, som finder sted i denne uge, er der 75 deltagere, hvilket er en stigning på 25% i forhold til 2018.

 

”Hvert år fornyer vi programmet med nye spændende workshops og lytter til de unges forespørgsler, så der altid er nyt. På den måde tiltrækker vi både nye deltagere samtidig med, at det aldrig bliver kedeligt for gengangere. I år har vi for første gang astronomi på programmet og øget fokus på kemi og fysik,” fortæller Sine Bjerre Martinussen.

Det er ottende år i træk, at Insero Horsens i samarbejde med ungdomsskolerne i Horsens, Hedensted og Vejle afholder Summer Science Camp på Bråskovgård Efterskole i Hedensted Kommune.

Raketvidenskab, mordmysterier og spektakulære forsøg i kemi tiltrækker  

Koncentrationen er helt i top og der er ikke meget tid og lyst til at holde pauser, når der bygges raketter, opklares mordmysterier eller konkurreres om at lave det højeste brag. Badetøjet er skiftet ud med hvide kitler og forstørrelsesglas, hvilket ifølge Emil Fæng Stedensen på 15 år fra Sct. Norberts Skole i Vejle er et valg, han er begejstret for:

 

”Vi laver en masse sjove forsøg og det fedeste er, at vi kan lære noget nyt af hinanden. Jeg interesserer mig for naturvidenskabelige fag som fysik og kemi og synes derfor, det er en super mulighed for at få lidt ekstra viden. I dag har vi f.eks. omdannet kobbermønter til sølv.”

 

Johanne Skouboe på 13 år fra Langmarkskolen i Horsens deltager i workshoppen ’Murder Mystery’ og er i gang med at opklare et gådefuldt mord ved at analysere jordprøver og lære mere om, hvordan man kan identificere en gerningsmand ved at spore giftstoffer i organer. Her trækkes der på viden fra de klassiske fysik- og kemidiscipliner, som sammen med ASTRO -workshoppen, og sjov med science, både er nyt på programmet, men også blandt de mest populære workshops på årets program.

 

"Det er vildt fedt at bruge naturvidenskab til at løse mordmysterier. Jeg har opdaget, at jeg faktisk kan bruge min viden til at finde spor ved at analysere jord og giftstoffer. Jeg har også fundet ud af, at det kunne være spændende at arbejde som kriminaltekniker – måske lige med undtagelse af selve obduceringen," afslutter Johanne Skouboe med et smil på læben.

 

Foruden at lege kriminaltekniker og fordybe sig i raketvidenskab, kan de nysgerrige piger og drenge se frem til at kaste sig over hemmeligheden bag cola, droneflyvning, Virtual Reality, 3D-print, E-sport og meget mere i denne uge.

Vender tilbage år efter år

De mange spændende workshops på Summer Science Camp suppleres desuden med masser af sociale arrangementer og fysisk aktivitet, hvor deltagerne blandt andet samarbejder om at bygge selvkørende biler og løse plastudfordringerne i verdenshavene hos SDU i Sønderborg. Derudover byder ugen på segways, outdoor Makerspace og udflugt til Arla.

 

Og netop det sociale er noget, som deltagerne lægger stor vægt på og er også én af årsagerne til at flere vender tilbage år efter år. Faktisk er 30% af årets deltagere unge, der tidligere har brugt sommer- eller vinterferien på at eksperimentere med naturvidenskab.

Én af årets gengangere er Johannes Klinge Rasmussen på 15 år fra Hældagerskolen i Vejle, som også deltog i Summer Science Camp i 2018: 

 

”Jeg vender tilbage fordi jeg synes, der er et godt sammenhold og masser af gode lektioner. Det sociale betyder stort set det hele. Her er alle åbne og accepterende, og man kan virkelig føle sig hjemme.”

Billeder fra Summer Science Camp 2019