Resilience House i Vejle vinder europæisk bæredygtighedspris

Resilience House i Vejle vinder europæisk bæredygtighedspris

 

Resilience House i Vejle har sammen med Vejle Kommune og det Insero-ejede energiserviceselskab Best Green netop vundet prisen ’DecarbBuilding’, som uddeles af den europæiske varmepumpe association (European Heat Pump Association). En pris der anerkender de mest bæredygtige bygninger i Europa med en drift baseret på varmepumper.

 

Onsdag aften blev Resilience House i Vejle kåret som den mest bæredygtige bygning i Europa med en drift baseret på varmepumper. Baggrunden for prisen, er Vejle Kommunes beslutning om at gå forrest mod en mere resilient fremtid gennem ’100 Resilient Cities’, hvilket har skabt rammerne for etableringen af Resilience House.

 

I Vejle Kommune er vi utroligt stolte af at se greentech-virksomheden Best Green A/S løbe med prisen, som vinder af DecarbBuilding 2018 i Wien. Prisen vidner om innovation i særklasse, som mange til dagligt har glæde af i Resilience House”, udtaler Jeanette Kristensen, Business Development Manager, Vejle Erhverv.

 

Resilience House, som er en del af Green Tech Center i Vejle, blev indviet i august 2017 og har siden da udviklet sig til internationalt fyrtårn for modstandsdygtig byudvikling, som rækker langt ud over Danmarks grænser – så langt at huset nu altså har vundet en prestigefyldt europæisk bæredygtighedspris.

 

Green Tech Center tilbyder at hjælpe grønne teknologivirksomheder med at få demonstreret nye produkter, for at hjælpe dem videre ud på markedet. Da Resilience House skulle opføres, var det derfor oplagt at vælge denne helt nye nær varme/-køl løsning. Vi indgik aftale med Best Green om at installerede deres løsningen i vores nye hus på 2.700 m2, en løsning som på daværende tidspunkt var forholdsvis uafprøvet. Jeg vil gerne ønske os alle stort tillykke med bæredygtighedsprisen”, siger Jørgen Andersen, direktør i Green Tech Center.

 

Intelligent kombination af energiteknologier

Baggrunden for den prestigefyldte pris er husets intelligente varme- og køleforsyning, som det Insero-ejede energiserviceselskab Best Green står bag.

 

”I Resilience House har vi kombineret de nyeste og mest innovative energiteknologier med intelligent styring af grønne varmepumper og beviser dermed, at opvarmning og køling med varmepumper er mere end blot et bæredygtigt alternativ til traditionelle løsninger”, forklarer Simon Steen Bak Kristensen, direktør i Best Green. 

Bygningens varme- og kølesystem består af to kegleformede energilagringsbrønde, en geotermisk varmepumpe og to luft-til-vand varmepumper. Det samlede system fungerer ved, at en kombination af luft-til-vand varmepumper og brine varmepumper dækker husets behov for varme. Under opvarmning af bygningen køles energilagringsbrøndene ned og akkumulerer derved en stor mængde af kulde i de kolde måneder. I de varme måneder kan bygningens kølebehov derfor dækkes af den akkumulerede køleenergi fra brøndene. Når temperaturen i brøndene ikke længere er lav nok til at dække bygningens kølebehov, begynder brine varmepumperne at supplere. Om sommeren vil der ske en opvarmning af brøndene, som igen sikrer en høj effektivitet på varmesystemet når den nye varmesæson begynder.

 

Med den intelligente varme- og køleforsyning kan Best Green garantere, at Resilience House vil reducere varmeomkostningen med omtrent 30% i forhold til traditionelle opvarmningsformer og 40% i forhold til traditionelle køleanlæg - inklusiv fuld finansiering af hele energianlægget.

 

Prisen ’DecarbBuilding’ blev uddelt af den europæiske varmepumpe association (European Heat Pump Association) på en årlig konference, som blev afholdt i Wien, hvor repræsentanter fra Best Green stod klar til at modtage prisen.

 

Torsdag d. 31. maj afholdes der Resilience Konference i netop Resilience House, hvor interesserede kan få en nærmere gennemgang af det varmesystem, som har ført til den flotte pris. Læs mere her.