Salget af plug-in hybridbiler buldrer afsted

Salget af plug-in hybridbiler buldrer afsted

 

Med et rekordstort salg af plug-in hybridbiler i Norden i 2017s fjerde kvartal tegner der sig en fremtid, hvor flere og flere får en bil med stikkontakt. Samtidig rundede det samlede nordiske salg af elbiler en kvart million, hvor det svenske salg haler ind på det norske.

 

Salget af elbiler i fjerde kvartal af 2017 bekræftede, at plug-in hybridbiler for alvor har fået fat i markedet. Her blev der solgt hele 16.311 plug-in hybridbiler (PHEV), hvilket svarer til 3.005 flere solgte biler end kvartalet før. Til sammenligning blev der solgt 11.329 batteridrevne elbiler (BEV). Det fastslår industripublikationen Insero Quarterly, som præsenterer den seneste udvikling i salget af elbiler i de Nordiske lande. Dermed tegnede plug-in hybridbilerne sig for 59% af det samlede elbilsalg.

 

Download din egen udgave af Insero Quarterly her. 

 

Med de nyeste tal ser vi klart, at plug-in hybridbiler stiger i popularitet på tværs af Norden. De er allerede den foretrukne type elbil i Sverige og Finland og er næsten lige så populære i Norge og Danmark som batteridrevne elbiler. Dette skyldes både, at bilerne blev tilbudt til konkurrencedygtige priser grundet gunstige politiske vilkår, og at mange bilmærker introducerede nye, spændende modeller,” lyder vurderingen fra Jens Christian Morell Lodberg Høj, som er Chief Innovator i e-mobilitet hos Insero.

 

Den mest solgte plug-in hybridbil i kvartalet var Volkswagen Passat GTE med 2.111 registreringer, mens Volkswagen E-Golf var den mest solgte batteridrevne elbiler med 2.260 registreringer. Det er derfor heller ikke nogen overraskelse, at Volkswagen var den bilproducent, som solgte flest elbiler det foregående kvartal med en markedsandel om ca. 20%.

 

Norden runder 250.000 solgte elbiler

På trods af at salget af batteridrevne elbiler ikke var så markant som tidligere, endte det samlede nordiske salg af elbiler alligevel med at slå rekord. Der blev solgt 27.640 elbiler i Norden i fjerde kvartal af 2017, hvilket er en stigning på over 25% i forhold til tredje kvartal 2017, der hidtil havde set det største salg. Denne stigning betyder også, at der samlet set er blevet solgt over 250.000 elbiler i løbet af de seneste otte år.

 

Ud over den generelt stigende interesse i elbiler, så understregede fjerde kvartal 2017, at skatter og afgifter spiller en stor rolle i salget af elbiler. Eksempelvis så vi segmentet for plug-in hybridbil vokse markant i Danmark efter den seneste omlægning af registreringsafgift,” forklarer Jens Christian Morell Lodberg Høj.

 

Sverige haler ind på Norge

Med de seneste tal for salget af elbiler tegnede der sig et billede af, at Sverige haler ind på Norge. I fjerde kvartal 2017 slog svenskerne ny salgsrekord med 6.676 solgte elbiler, hvilket betyder, at Sverige nu står for ca. 22% af det samlede nordiske elbilsalg. Norge er dog stadig i front med 73% af det samlede nordiske salg i fjerde kvartal 2017, hvor nordmændene købte 19.427 nye elbiler.

 

Den positive fremgang i Sverige skal især ses som en konsekvens af, at Volvo for alvor er gået ind på elbilmarkedet. Den svenske bilgigant har især forpligtet sig til at producere plug-in hybridbiler og går et spændende år i møde med nye modeller,” siger Jens Christian Morell Lodberg Høj.

 

Fremtiden ser grønnere ud

Volvo er et godt eksempel på, at flere og flere bilproducenter har fået øjnene op for elbilmarkedet. Derfor er der også store forventninger til salget i 2018.

 

Der er mange nye interessante biler på vej i 2018, som vi forventer vil påvirke det samlede nordiske salg af elbiler i positiv retning. Det ville ikke overraske, hvis Norden som region går hen og oplever en stigning i salget af elbiler på over 30%,” forudser e-mobilitetseksperten, Jens Christian Morell Lodberg Høj og tilføjer:

 

Samtidig forventer vi også, at december 2018 vil være den måned, hvor der bliver solgt flest elbiler. Det skyldes usikkerheden om afgiftsændringer i følgende år. Særligt i Danmark betyder det, at bilforhandlerne forsøger at få solgt så mange elbiler som muligt inden årsskiftet.

 

Set med danske øjne er det ikke usandsynligt, at salget herhjemme kan opleve en stigning på 100% i forhold til 2017. Denne stigning kommer i høj grad til at være drevet af salget af plug-in hybridbiler, der forventes at indtage en markedsandel på over 60% som følge af de ændrede skatteaftaler,” lyder det fra Jens Christian Morell Lodberg Høj.

 

Om Insero Quarterly

Er du interesseret i at holde dig på forkant med udviklingen på det nordiske elbilmarked i form af den seneste salgsstatistik og de nyeste tendenser? Tilmeld dig et gratis abonnement på branchepublikationen Insero Quarterly her og få den sendt direkte til din mailboks. Publikationen er også tilgængelig ved kontakt til Jens Christian Morell Lodberg Høj på jclh@insero.com.

 

I hver publikation udvælger vi et emne inden for e-mobilitet, som vi zoomer ind på i Insero Quarterly’s temasektion. I dette kvartals udgave af Insero Quarterly får du indsigt i den nyeste udvikling af Light Electric Vehicles (LEVs) og deres potentielle betydning for urban mobilitet. 

Download din egen udgave af Insero Quarterly her.