Studerende kridter banen op for udvikling af ny teknologi

Studerende kridter banen op for udvikling af ny teknologi

 

To studerende udvikler software, der måler luftforurening og sender data til Horsens Kommune. Projektet spår om flere frugtbare samarbejder mellem kommune, virksomheder og studerende.

 

Stefan Dausell og Lars Madsen har netop afleveret deres bachelorprojekt på VIAs softwareingeniør-uddannelse. De droppede hurtigt idéen om at lave et teoretisk projekt, og tog i stedet kontakt til Insero og Horsens Kommune for at løse en udfordring fra virkeligheden: Hvordan kan vi bedst bruge teknologi til at holde øje med vores luftforurening?

 

"Horsens Kommune er fuldt dækket af LoRaWAN-netværket. Det er ret nyt, så vi ville gerne undersøge, hvad vi helt konkret kan bruge det til. Det blev til en prototype på en partikelmåler, som kan monitorere luftforurening ved trafikerede veje," fortæller Lars Madsen.

 

Samarbejde sætter scenen for flere projekter

Carsten Grønborg, der er chefkonsulent for digitalisering i Horsens Kommune, er begejstret for samarbejdet:

 

"Vi stiller LoRaWAN-netværket og vores kompetencer til rådighed for alle, der har lyst til udforske og udvikle nye teknologiske løsninger. Vi er i den spæde og spændende begyndelse, hvor vi tester, hvilke muligheder netværket giver os. Det vil vi gerne gøre sammen med endnu flere samarbejdspartnere som Stefan Dausell og Lars Madsen," fortæller han.

 

For de to studerende giver samarbejdet også blod på tanden.

"Vi er blevet mødt af enormt engagerede medarbejdere og lært meget, som vi ikke har prøvet på skolebænken. Pludselig skulle vi jo ikke kun udvikle software, men også koordinere tidsplaner, budget og eksterne aktører fra både Insero og Horsens Kommune. De erfaringer med projektstyring stiller os stærkere som nyuddannede," fastslår Stefan Dausell (t.v).

Vidensdeling spirer i nyt felt

Insero har udviklet Horsens Kommunes dataplatform til LoRaWAN-netværket, og derfor var det naturligt for dem at tilbyde de to studerende en kontorplads.

"Vi har nydt godt af at sparre med Inseros erfarne softwareudviklere, og de har også været interesserede i vores knowhow. Feltet er så nyt, at vidensdeling er helt essentielt," siger Stefan Dausell.

De nyudklækkede bachelorer anbefaler andre studerende at banke på hos både virksomheder og kommuner, der ofte har projekter og potentialer, de gerne vil have undersøgt.

 

Kender du LoRaWAN?

  • LoRaWAN er en teknologi, som gør det muligt at opfange og sende data om hvad som helst over store afstande. Hele Horsens Kommune er dækket af netværket.
  • Horsens Kommune vil især bruge netværket til driftsopgaver som fx at måle temperatur, støj eller luft- og vandkvalitet.
  • Netværket står til rådighed for studerende, iværksættere og virksomheder, der vil udvikle deres egne teknologiske løsninger, og Horsens Kommune er klar til at sparre og hjælpe undervejs.
  • Vil du lære mere om netværket? Så kontakt Carsten Grønborg på tecg@horsens.dk / 7629 2505