59 børn slutter ferien af med at bygge robotter, broer og solceller

59 børn slutter ferien af med at bygge robotter, broer og solceller

Der bliver eksperimenteret og konkurreret på Bråskovgård Efterskole i disse dage, hvor 59 børn i alderen 12-16 år deltager i den første Summer Science Camp.

 


Som noget helt nyt har de unge i år mulighed for at deltage i en ny form for sommerskole. Summer Science Camp henvender sig til de nysgerrige, opfindere, kreative, nørder, pilfingre, og andre som synes at naturvidenskab og teknik er sjovt. Bag campen står fonden Insero Horsens og områdets tre ungdomsskoler. I alt har 59 piger og drenge meldt sig til campen som varer i 5 dage med overnatning.

 


Fremtidens energiformer
Campen startede søndag med orienteringsløb og sociale aktiviteter. Mandag begyndte de faglige forløb. For en af deltagerne, Emilia og hendes gruppe blev dagen brugt på at eksperimentere med fremtidens energiformer. En af udfordringerne var at bygge en vindmølle:


"Først skal vi bygge møllen og bagefter tester vi, hvordan vi kan få den til at køre optimalt. Fx ved at eksperimentere med, hvor mange vinger den skal have. Det er sjovt", fortæller Emilia. Flere af eksperimenterne foregår i Insero Horsens mobile laboratorium Mobil Lab 2, som indeholder alt det nyeste udstyr inden for energiteknologi.

 

Robotter som kan parkere selv
For en anden gruppe blev mandagen brugt på at bygge robotter helt fra bunden.
"Vi har lavet en robot som kan parkere i en P-bås. Først samlede vi den og så programmerede vi den. Om lidt skal vi teste den på en bane og her konkurrerer vi med de andre hold", fortæller Helena og Henriette.

 

Hvem bygger den stærkeste bro?
I en tredje gruppe var konstruktioner og træbroer temaet. Hvem kan bygge den stærkeste bro - lød overskriften. Først fik eleverne lidt teori om belastning og herefter blev de sluppet fri til at designe en bro med hjælp fra et computerprogram. Så gik selve byggeriet i gang og der blev savet i brænde og hamret søm i. Til sidst blev broerne testet og det blev afgjort, hvor meget belastning broerne kunne holde til inden de braste sammen.

 

"Eleverne tænder på konkurrenceelementet og de er meget engageret", fortæller en af underviserne på campen, Morten Bornemann Kristensen. Underviserne på campen er en kombination af erfarne naturfagslærere og unge mennesker med talent og interesse for naturfag.

 

Nysgerrigheden vækkes
Initiativtagerne fra Insero Horsens, som også er med til at finansiere campen er meget tilfredse med forløbet.
"Vi kan se at de unges nysgerrighed for naturfagene i høj grad bliver vakt. De er dybt koncentreret og går meget op i deres eksperimenter", fortæller projektleder Anders Pagh fra Insero Horsens.