61 børn og unge udlever deres indre nørd på sommerskole

61 børn og unge udlever deres indre nørd på sommerskole

Bråskovgård Efterskole summer af begejstring og innovation i disse dage, hvor 61 børn og unge i alderen 12-16 år eksperimenterer og konkurrerer til Summer Science Camp. Her går de på opdagelse i naturvidenskabens verden, laver interessante forsøg og får nye bekendtskaber i processen.

For tredje år i træk afholder Insero en sommerskole for unge pilfingre som synes naturvidenskab og teknik er spændende. Her er det en fordel at være en nørd, når robotter skal programmeres, 3D-figurer designes og når naturen skal sættes under lup. Bag Summer Science Camp står Insero og områdets tre ungdomsskoler. I alt deltager 61 piger og drenge på campen, som varer 5 dage.

undefined

 

Leg og læring
Campen startede søndag d. 3. august med indlogering og navneleg. Mandag begyndte de faglige forløb, hvor de unge blev delt op i grupper. Her fik en af grupperne til opgave at bygge deres egen samlesæts raket.

”Raketten har en motor, som kan sende den op i 100 meters højde hvis vi bygger den rigtigt. I eftermiddag skal vi fyre den af, og det glæder vi os rigtig meget til”,  forklarer Asta Bjerre og Laura Poulsen på 15 og 14 år. Netop glæden ved at lave eksperimenter og bygge ting er ifølge en af underviserne på campen kendetegnede for de deltagende børn.

”Mange af børnene er slet ikke til at stoppe igen, efter de først er begyndt på et projekt. Vi forsøger derfor at vise dem nogle eksperimenter som de selv kan arbejde videre med, når de kommer hjem. Forhåbentlig får vi vækket en interesse – det er i hvert fald ambitionen”,  forklarer Finn Skaarup Jensen som er med som underviser på Summer Science Camp for anden gang.

undefined

 

Ikke længere nørdet at være en nørd
I en anden gruppe er der blevet bygget og programmeret robotter i LEGO Mindstorms, hvor en af udfordringerne var at bygge den hurtigste robot.

”Vi satte et ekstra tandhjul uden på robottens hjul, som fik den til at køre hurtigere. Vores robot var den hurtigste og den gennemførte banen på omkring 7 sekunder”,  forklarer Aksel Møller Hansen på 13 år, som er med på Summer Science Camp for tredje gang.

Underviserne på campen er en kombination af erfarne naturfagslærere og unge mennesker som deler børnenes begejstring for naturvidenskab.

”Mange børn undrer sig over hvordan tingene hænger sammen, og her kan vi tilbyde dem nogle af svarene. Jeg har altid selv været lidt af en nørd, så jeg synes det er fedt når de unge stille gode, engagerede spørgsmål”,  fortæller Rasmus Røjkjær som til dagligt læser til kemiingeniør på ingeniørhøjskolen i Århus.

”En af drengene spurgte mig blandt andet hvordan det er at studere – han ville nemlig selv gerne læse fysik og naturvidenskab når han blev stor. Det synes jeg er en sej ambition at have som 13-årig”,  forklarer Rasmus Røjkjær.

Et nyt alternativ
Initiativtagerne fra Insero, som også er med til at finansiere campen, sætter pris på den store interesse som områdets unge har vist siden den første udgave i 2012.

”Vi oplever i høj grad at de unges nysgerrighed for naturfagene bliver vakt. De er dybt koncentrerede og forsøger hele tiden at udfordre teknologiernes formåen. Vi har haft fuldt hus alle årene, og det fortæller mig at vi tilbyder de unge naturfagsinteresserede noget som de ikke kan finde andre steder,”  forklarer projektleder fra Insero Science Academy, Anders Pagh.