Brainreader lancerer software, som kan opdage ændringer i hjernens volumen – først med FDA godkendelse

Ny software fra Brainreader er først med FDA godkendelse i USA for sin normative database

Vores iværksættere fra Brainreader, som vi investerede i tilbage i 2013, har netop lanceret et nyt softwareprodukt, der har potentiale til at fremskynde påvisningen af ændringer i patienters hjernevolumen. Netop hjernens volumen er en vigtig indikator i diagnosticeringen af degenerative hjernesygdomme såsom Alzheimers, epilepsi og depression.

 

Softwaren, der hedder Neuroreader™, kan også bidrage til at identificere ændringer i hjernens volumen i forbindelse med hjernerystelser og andre traumatiske hjerneskader.

 

Neuroreader bruges af et stadigt stigende antal radiologer og neuroradiologer I USA og Europa. Softwaren analyserer MR scanninger af patientens hjerne og sammenligner op mod en database af sunde hjernevæv i løbet af få minutter – databasen er godkendt af den amerikanske Food & Drug Administration. Neuroreader er den eneste services af denne type, der har fået FDA godkendelse for sin normative database og for de statistiske beregninger, der følger af at sammenligne de målte volumener med denne database. Softwaren måler 45 specifikke strukturer i hjernen.

 

"Hjernescanninger analyseres typisk visuelt af radiologer i, hvad der kan være en tidskrævende proces, især når ændringerne i hjernens volumen er lille," fortæller Jamila Ahdidan, Ph.d., grundlægger og udviklingsdirektør i Brainreader. "Når man leder efter ændringer helt ned til hundrededele af en millimeter, gør en software-drevet analyse det muligt at opdage disse mikroskopiske ændringer i løbet af få minutter."

 

Eliminering af gætteri

Siden udviklingen af den Magnetiske Resonans Billedscanner har læger i mere end 30 år bestilt MR scanninger af hjernen for at kunne identificere traumatiseret, sygt eller indsvundet væv.

 

"Som radiologer stoler vi på vores menneskelige evne til at genkende mønstre, når vi skal identificere små anormaliteter i patienternes hjerner," lyder det fra Barton Branstetter, MD, neuroradiologist ved University of Pittsburgh Medical Center, Presbyterian. "Men selv den bedste radiolog kan ikke præcist bestemme hver enkelt hjernestrukturs volumen uden timevis af intensive manuelle beregninger. Neuroreader giver os lette, pålidelige, reproducerbare volumenmålinger og eliminerer gætteriet, når vi skal analysere strukturer i vores patienters hjerner."

 

Når læger behandler patienter med tegn på neurodegenerative sygdomme såsom Alzheimers, skal de blot uploade MR billedet til Brainreaders server. Neuroreader analyserer så MR scanningen og leverer en rapport inden for mindre end fem minutter. Rapporten angiver, hvilke hjernestrukturers volumen der er anormale og i hvilket omfang. Softwaren har en intuitiv brugerflade og leverer en letforståelig automatiseret rapport, der indeholder en analyse af et hidtil uset antal strukturer i hjernen – det sker på mindre end fem minutter. Alle informationer, der præsenteres i Neuroreader-rapporten, er FDA godkendte i modsætning til oplysningerne i konkurrerende software.

 

Tidlig diagnosticering af hjernesygdomme

En af disse hjernestrukturer er hippocampus. Ifølge neurolog og ekspert i Alzheimers sygdom, Majid Fotuhi, MD, som er Ph.d. og formand ved NeuroGrow Brain Fitness Center, McLean, Va. og Johns Hopkins Medicine, Baltimore, Md, er måling af hippocampus afgørende, hvis man skal fastslå en persons udsigt til at opretholde en stærk kognitiv funktion.

 

"Måling af størrelsen af hippocampus er den absolut vigtigste faktor, hvis vi skal fastslå en persons prognose for at have stærkt ydende hukommelse i fremtiden," fortæller Dr. Fotuhi. "Det er her, Neuroreader kommer ind i billedet. Det er et kæmpe gennembrud i forhold til at etablere en nøjagtig måling af denne del af hjernen."

 

Ifølge Dr. Fotuhi vil Neuroreader hjælpe ham og hans kolleger med at diagnosticere patienter for degenerative hjernesygdomme på et tidligere tidspunkt og dermed lave behandlingsplaner, som ikke kun bremser tabet af hjernevæv, men som også bygger det op igen. "I fremtiden tror jeg, at det vil blive rutine for patienterne - og deres læger - at kende omfanget af deres hippocampus og at få det kontrolleret regelmæssigt," siger Dr. Fotuhi.

 

Neuroreader sælges som softwareservice, og hospitaler samt radiologiske og neuroradiologiske afdelinger kan få softwaren enten ved at betale per brug eller på en abonnementsmodel, der er tilpasset den pågældende sundhedsinstitutions ønsker.