Cecilie om det daglige liv i Adelaide

Cecilie om det daglige liv i Adelaide

Energi Horsens har netop fået endnu et brev fra forskertalentet Cecilie Nøhr Pedersen som er på ophold som forsker hos Novozymes i Australien. Læs hele brevet her.

 

Siden min første beretning fra mit australske eventyr er jeg nu kommet ind i en dagligdag med interessant arbejde, hvor ikke to dage er ens. Derudover har jeg fået en masse spændende både natur- og kulturoplevelser.

 

Af Cecilie Nøhr Pedersen, marts 2009

 

Mit forskningsarbejde for Novozymes er nu for alvor startet. I de 2 ½ måned jeg har været her, har jeg brugt en del tid iklædt noget, der ligner en rumdragt, for sikkerheden skal være i orden, når man færdes i et laboratorium. Iført kittel, handsker, sikkerhedssko og briller har jeg dyrket mine cellekulturer og udført en del eksperimenter med cellerne.


Når det praktiske arbejde så er overstået, skal der føres logbog over dagens laboratoriearbejde og planlægningen af nye forsøg kan begynde. Udover disse faste aktiviteter, har jeg sørget for en variation i arbejdsdagene ved bl.a. at arrangere præsentation af firmaet og guidede ture i laboratoriet for lokale universitetsstuderende.


Fordi Novozymes er et dansk firma med dansk ledelse og hovedsæde i Danmark, har jeg startet danskundervisning hver onsdag i frokostpausen, så mine kollegaer nu hilser på mig ved at sige "Godmorgen, hvordan går det?" Det kan være temmelig underholdende at høre mine stakkels kollegaer prøve at udtale vores svære sprog og fx lørdag blev af flere udtalt som "løgdag". Nej, det danske sprog er ikke let for fremmede. De kommende uger arbejder jeg på Adelaide University, hvor Novozymes har startet et samarbejdsprojekt med en forskergruppe. Derfor får jeg i en periode min daglige gang på universitet, der heldigvis kun ligger 5 minutter fra min lejlighed midt i byen.

 


Oplevelser i naturen
Den australske natur er meget forskellig fra den danske, så jeg nyder at tilbringe fritiden med vandreture i området omkring Adelaide. Her byder naturen både på fascinerende stenformationer, vandfald uden meget vand, koalaer i massevis, der bare hænger dovent rundt omkring i træerne og adskillige brombærbuske, der bare venter på at angribe, når man kommer vandrende forbi. Ja, efter den første hike i korte bukser skulle man tro mine ben havde været oppe at slås med en vild kat, og efter den tur har jeg altid bevæget mig ud på vandretur iført lange bukser trods de høje temperaturer.


Den største naturoplevelse indtil nu har dog været den weekend, jeg tilbragte på Kangaroo Island - en meget naturskøn ø ikke langt fra Adelaide. På de to dage fik jeg både set delfiner, søløver (der bestemt ikke dufter af Chanel no. 5), smukke strande og små pingviner. Derudover blev det til et besøg i Little Sahara. Det er ikke uden grund området har fået dette navn, for så langt øjet rakte, var der bare sandbakker. Lige det perfekte område til sandboarding. Eftersom sne er en mangelvare her i Australien, bruger de bare sandbakkerne som kælkebakker. Aktiviteten at kælke rundt i sandet kaldes sandboarding, og jeg kan hilse og sige, at det for barnlige sjæle er en utrolig underholdende måde at tilbringe en eftermiddag på. Faktisk er der ikke den store forskel på at kælke i sne og i sand, måske lige bortset fra at man ikke trænger til en varm kop kakao efter en tur på sandbakken.

Vi overnattede i en hytte, hvor der fra verandaen var udsigt til havet og et stort bushområde. Her gik en kæmpe flok kænguruer fredsommelig rundt og græssede. Det var lidt en underlige følelse at sidde og nyde en god kængurusteak til aftensmad, mens dens levende artsfæller hoppede rundt om lejrbålet et par meter fra os. Man skal dog bare tænke på, at kængurukød både er nærende, miljøvenligt og at dyrene jo havde et godt liv, mens de levede. Under middagen fik vi fint besøg. To possums (som er et dyr, der ligner en mellemting mellem en lille kat, en flagermus og en vaskebjørn) syntes, de ville have del i middagen. Da de efter en lang kamp var skræmt væk fra hytten, valgte de at okkupere vores minibus i stedet. Der blev de dog ikke hele natten, for midt på natten vågnede jeg ved, at den ene af aftenens ubudne gæster kravlede rundt på min sovepose. Jeg kunne selvfølgelig bare have valgt at sove indendørs, men jeg ville nu ikke have været den oplevelse foruden, der ventede mig næste morgen, da jeg vågnede. Ned gennem skyerne skinnede solens stråler ned på havet og de røde klipper. Dette fantastiske synsindtryk kan ikke beskrives i ord, men vil altid blive husket som en af de store naturoplevelser på min Australienstur.

 


Adelaide som kulturby
En stor begivenhed i Adelaide er den store Fringe Festival, der startede sidst i februar med en kæmpe åbningsparade og varer til slutningen af marts. I denne periode er der alle mulige former for kunst rundt omkring i hele byen. Der kan både opleves skuespil, musik, dans, visuel kunst, stand up og diverse underlige events. Den indre by summer af liv og rundt på gaderne ser man konstant folk i underlige udklædninger, gademusikanter og akrobater. Adelaide Fringe Festival er et sandt paradis, hvis man vil have et bredt udbud af kulturelle oplevelser og er klar til at være vidne til bizarre begivenheder. Selv har jeg været vidne til både en flok skolebørn udklældt som 3 meter høje kænguruer og en violinspillende artist kun iført boksershorts.


Et andet kulturelt arrangement, der har gjort stort indtryk, var åbningen af en japansk kunstudstilling på Art Gallery of South Australia. En eksklusiv skare af Adelaides overklasse var inviteret til dette interessante arrangement, hvor nogle af mine nye bekendte havde inviteret mig med. Usædvanligt for Australien, hvor tøjstilen normalt er meget afslappet, var gæsterne denne aften klædt fint på, så dresscoden passede til det cocktailparty, der begyndte efter udstillingen var officielt åbnet af South Australias premier minister. Mens der blev serveret et stort udvalg af lækre småretter, var der adgang til kælderen, hvor udstillingen med den japanske kunst var tilgængelig. Oplevelsen blev ikke mindre storslået af, at der blev spillet på japanske trommer, mens japanere i nationaldragter gik rundt på udstillingen og kunne fortælle om den kulturelle baggrund, der gjorde kunsten så unik.

Livet i Australien byder som beskrevet på mange oplevelser, og jeg nyder til fylde hver eneste af dem. Den kommende tid bliver præget af det interessante projekt på Adelaide University og forberedelserne til Verdensmesterskaberne for Unge forskere, der finder sted i Reno, USA i maj måned. Der er med andre ord ingen fare for, at min kalender pludselig er tom, så jeg fortsætter med stor energi mit travle liv down under.