Elbiler bør have motorlyd

Elbiler bør have motorlyd

Lyden på eldrevne køretøjer skal være motorlignende, og så skal den ændre frekvens og lydstyrke i forhold til køretøjets hastighed og acceleration. Det er nogle af konklusionerne i en hvidbog om lyddesign og krav til lydsystemer i forbindelse med el- og hybriddrevne køretøjer. Bag rapporten står virksomheden ECTunes i samarbejde med forskningsinstitutionen DELTA SenseLab.

 

De lydløse el- og hybridbiler kan være en udfordring i bytrafikken, og derfor er flere lande i gang med at indføre et lovkrav om lyd på elbilerne. Men hvordan skal en elbil lyde?

 

Virksomheden ECTunes, der har specialiseret sig i udvikling af intelligente lydsystemer til el- og hybriddrevne køretøjer, har i samarbejde med DELTA SenseLab undersøgt mulighederne.

 

Og i en dugfrisk rapport gives et helt konkret bud på, hvordan den optimale lyd bør konstrueres. Anbefalingen baserer sig på indsamling af eksisterende viden, ny forskning samt gennemførelse af en ny række lab- og felttest, som understøtter rapportens anbefalinger. Projektet er delvist finansieret af innovationsmidler fra Dansk Lydteknologi Netværk.
Positiv og intelligent lyd

 

"Vi ved nu, at alle eldrevne køretøjer på et eller andet tidspunkt får brug for lyd ved lave hastigheder, primært for at øge sikkerheden i trafikken", siger Jesper Boie Rasmussen, CEO i ECTunes.

 

"Udfordringen er her at konstruere en lyd, som passer til brugssituationen, og som ikke opfattes som irriterende og unødvendigt støjende, og den udfordring imødegås i rapporten med nogle konkrete anbefalinger", pointerer Jesper Boie Rasmussen.

 

Anbefalinger og krav til lyd
Flere typer af lyd er ifølge undersøgelsen relevante i forbindelse med de el- og hybriddrevne biler: En start-lyd, en køre-lyd og en bak-lyd.

 

Start-lyden skal være en kort lyd af en varighed på en til to sekunder. Lyden skal indikere, at bilen gør klar til at køre.
Selve køre-lyden bør ifølge undersøgelsen være en motorlignende lyd, som ikke er melodisk. Den skal ændre karakter i takt med bilens hastighed og acceleration. Endelig skal lyden stoppe helt, når bilen kører fra 25 km/t og opefter - her overtager lyden fra dæk- og vindstøj på bilen. 

Endelig bør 'bak-lyden' være en ekstra lyd, som tilføres køre-lyden. 

 

 

Anbefalinger og krav til system 

Det optimale lydsystem til el- og hybridbiler består af tre-fire lydgivere - en i hver hjørne af bilen, men i princippet kan to lydgivere også gøre det, så længe der er tale om en fremadrettet lydgiver og en bagudrettet. Lydgiveren bør levere et bredbåndet lydbillede, som gør det lettere for forgængere at lokalisere bilen.

 

Lydens styrke kan evt. tilpasse sig til baggrundsstøjens styrke. Frekvensen på lydene bør ligge mellem 200-2000 Hz, og lydniveauet bør være op til 70 dB(A) i 2 meters afstand foran og bagud. Den optimale lydgiver vil være en elektromagnetisk transducer bygget til at modstå de ekstreme snavs-, fugt og temperaturforhold udvendigt på en bil.
Systemet tilsluttes bilens databus for indhentning af informationer om bilens hastighed, acceleration osv.

 

Intelligente lydsystemer på vej
ECTunes introducerer i efteråret 2011 flere systemer til automobil-industrien og industrielle køretøjer. Fra en billigere 'alt i én boks-løsning' til den mere avancerede løsning med flere lydgivere. Endelig vil ECTunes i efteråret præsentere et system specielt indrettet til industrielle køretøjer.

 

Alle løsninger vil inkludere ECTunes' unikke højtalerdesign, som kombinerer høj lydkvalitet, robusthed og ydeevne i en letvægtshøjtaler. Systemerne er bygget til at sidde udvendig på en bil og modstå ekstreme temperaturudsving og miljøpåvirkninger. Systemerne inkluderer også ECTunes´ unikke lyd-motor og lydudviklingsværktøj, som giver kunderne mulighed for at udvikle unikke individuelle lyde. Systemerne opfylder de lovkrav, som stilles i den kommende lovgivning i Japan og USA.

 

ECTunes leverer allerede i dag systemer til industrille køretøjer som f.eks. gaffeltrucks og har flere systemer til test i udviklingsafdelingerne hos ledende el- og hybridbilsproducenter.

 

Læs mere om undersøgelsen og download rapporten på ectunes.com.

 

Fakta om ECTunes ApS:
• ECTunes udvikler og producerer avancerede, udvendige lydsystemer, til integrering i fremtidens el- og hybridbiler.
• Virksomheden blev stiftet i 2010.
• Lydsystemerne fra ECTunes er intelligente, så de tilpasser lyden til køretøjets hastighed, retning og situation.
• ECTunes sælger i dag demosystemer og har et kommercielt produkt klar til masseproduktion ultimo 2011.
• Med introduktionen af el- og hybridbiler følger et krav på mange markeder om en udvendig lyd ved lave hastigheder. Dette sker med henblik på at øge sikkerheden omkring bløde trafikanter, især blinde og svagtseende.
• ECTunes arbejder sammen med ledende producenter til automobilbranchen og er i samarbejde med sine partnere repræsenteret på tre kontinenter.
• ECTunes har Energi Horsens Fonden som investor.