First LEGO League giver viden gennem leg

First LEGO League giver viden gennem leg

Lørdag d. 13. november slog VIA University College dørene op for den første First LEGO League-konkurrence i Horsens. Skolebørn, lærere, forældre, bedsteforældre, og frivillige fra hele lokalområdet var mødt op for at finde vinderne, der i december skal til Norge og deltage i den skandinaviske finale.

 

Flere hundredvis af skolebørn stod klar til at vise deres projekter og idéer frem ved dekorerede stande på VIA's gangarealer. Imens dystede andre børn i kantineområdet om at komme hurtigst igennem en bane med en LEGO-robot.

Men selv om First LEGO League er en konkurrence, hvor der skal kåres en vinder, så var der også plads til at heppe på de andre hold. I kantineområdet på VIA heppede pigerne fra 7.c på Bankagerskolen især på ét andet hold.

"Hold 7a1 fra Bankagerskolen ligger på en førsteplads lige nu, så vi hepper virkelig på dem. Det er rigtig flot klaret", sagde Alberte, en af pigerne fra 7.c. på Bankagerskolen.

 

 

Forebyggende løsninger
Pigerne fra 4.b på Søndermarkskolen var meget spændte på at få besøg af dommerne. De så frem til at få vurderet deres idé om en drik, der skal forhindre personer i at få kraniebrud.

"Emnet kraniebrud valgte vi efter at have lavet en brainstorm på klassen med forskellige idéer", fortæller Schujaa, elev i 4.b.

Til spørgsmålet om, hvad der havde været det sjoveste ved at være med i First LEGO League, lød svaret prompte fra pigerne:

"Dagen i dag har helt sikkert været det sjoveste". Anne Sofie, elev i 4.b, indskyder: "Det har nu også været rigtig sjovt at lave vores video, som skal vise, hvordan en person kan få kraniebrud."

 

 

Fokus på kroppen
Højvangskolens 5.c ventede også spændt på , at dommerne kom forbi.
"Vores tema er blodpropper, og idéen er at lave en sundhedsskole, der kan hjælpe folk til at få bedre kostvaner, så de undgår blodpropper", fortæller Alberte, elev i 5.c.
Eleverne i 5.c.  synes, at temaet 'Kroppen' har været et rigtig godt tema for konkurrencen. 

"Kroppen er et spændende emne. Vi har fået en masse ny viden, og Natur og Teknik erblevet et meget sjovere fag", fortæller Karoline. Alberte forsætter: "Jeg vidste slet ikke noget om blodpropper, og om hvor farligt det egentlig er. Men det ved jeg nu".

 

Kim Johnson, lærer på Højvangskolen, knytter en kommentar hertil:
"Det har simpelthen været helt kanon at være med i en sådan konkurrence. Men det har dog også været et lidt presset forløb".

 

 

En vellykket dag
Energi Horsens har valgt at støtte konkurrencen med et større beløb.

"De naturvidenskabelige og tekniske fag spiller en stor rolle for fremtidens vækst og samfundsudvikling. En sådan konkurrence bidrager til at få skabt noget mere interesse for de naturvidenskabelige fag blandt eleverne", siger Hans Jørn Hansen, uddannelseschef i Energi Horsens.

Hans Jørn Hansen var også med som dommer ved First LEGO League-konkurrencen:

"Det har været både sjovt og spændende at se alle de fine projekter og gode idéer, som børnene har udarbejdet. Når man snakker med dem, kan man virkelig mærke deres engagement, og vi kan høre, at de har fået rigtig meget ud af at være med i konkurrencen - både fagligt og socialt.  Det har alt i alt været en meget vellykket dag, som børnene nok sent vil glemme".

I alt fremviste 47 hold, ca. 500 skoleelever, lørdag deres idéer for et dommerpanel. Vinderne af den indledende First LEGO League-konkurrence på VIA University College i Horsens blev ti elever fra Kirstine Seligmanns Skole i Vejle. De skal nu med til den skandinaviske First LEGO League-finale, der foregår om 14 dage i den norske by Grimstad.

 

 

Fakta om First LEGO League

  • First LEGO League er en international konkurrence.
  • Skoleelever fra hele verden deltager i konkurrencen.
  • Hvert år arbejder eleverne med et samfundsrelevant tema, som indeholder mange naturvidenskabelige elementer.
  • I år er temaet kroppen, og konkurrencen bærer overskriften " Body Forward".
  • Der er i år blevet stillet følgende opgave til eleverne: "I skal løse robotopgaver, forske og komme med nye idéer, som kan hjælpe folk til et bedre og sundere liv".