Første resultater af elbil-projekt

Første resultater af elbil-projekt

Otte familier i Juelsminde har nu kørt rundt i elbil i tre måneder. Dermed er første runde på det store elbilprojekt, som strækker sig over de næste tre år slut - og næste runde kan begynde. Projektet ser tilbage på en første runde med mange erfaringer og resultater.

 

Da de otte familier i starten af december fik nøglerne til deres helt nye elbil var det med stor spænding fra både familiernes og projektet side. For elbiler er ikke tidligere blevet hverdagstestet, og det skulle de nu.

 

"Vi har startet projektet, for at finde frem til, hvordan elbilerne fungerer i en almindelig hverdag. Hvordan lader familierne op, og hvordan passer den ind i de forskellige familiers køremønster?" Siger Peter Harling Lykke, som er udviklingschef hos energiselskabet NRGi. Sammen med fonden Energi Horsens, Teknologisk Institut og Horsens og Hedensted kommuner har de startet projektet Prøv1elbil, som også er støttet af Energistyrelsen og Region Midt.

 

Ingen problemer for elnettet

Og allerede efter tre måneder viser de første resultater sig. "I forhold til elnettet kan vi allerede nu se, at vores elnet sagtens kan håndtere at flere oplader elbiler samtidig. Det har med de otte familier slet ikke kunne mærkes. Det er vi glade for at erfare, men det er klart, at hvis alle byens biler bliver af el, så er det en anden sag," forklarer Peter Harling Lykke og supplerer, at NRGi ikke kan mærke noget på nettet når bilerne er spredt rundt på nettet - på forskellige transformerstationer. Men at NRGi med projektet vil teste, hvad der sker, når en del af bilerne sluttes til den samme transformerstation!

 

Indledende udfordringer

Allerede inden familierne fik deres elbiler, viste udfordringerne sig for Prøv1elbil projektlederne fra Teknologisk Institut. "Vi har lært rigtig meget af projektet allerede nu. Vi har oplevet processen lige fra udfordringer med leverancer, kvaliteten af biler, at få dem godkendt og meget mere. Flere familier har også undervejs haft lidt børnesygdomme i bilerne, og dem skal vi have løst helt inden næste runde starter," siger projektleder Lars Overgaard fra Teknologisk Institut. Næste runde starter mandag d. 8. marts - med otte nye familier fra Juelsminde.

 

"Vi er glade for, at familierne er kommet igennem den første testperiode og har taget de udfordringer der har været i stiv arm. Det er et forsøgsprojekt, og de har været forsøgskaniner. Det har de været klar over og har klaret det flot," siger Lars Overgaard. Den udfordring som familierne selv nævner som den væsentligste har været den manglende varme i bilen. Pga. den usædvanligt hårde vinter, har elbilernes varmesystem ikke kunne følge med.Men derudover er der tilfredshed at spore i familiernes kommentarer til det at køre elbil. Den er lydløs, glider godt i trafikken og nem at lade op.

 

Det er blot nogle af de kommentarer alle kan læse på bloggen www.elbilforum.dk, hvor familierne formidler deres erfaringer.