Folkeskoleelever dystede i velfærdsteknologi og med robotter

Folkeskoleelever dystede i velfærdsteknologi og med robotter

600 folkeskoleelever fra 16 forskellige skoler konkurrerede lørdag den 10. november mod hinanden til årets FIRST LEGO League (FLL) på VIA Campus Horsens. Det blev en intens dag, hvor de 56 hold sammen med konferenciererne Sofie og Tim fra DRs RAMASJANG og 900 publikummer, dommere og frivillige var med til at skabe en god stemning. Insero Horsens var hovedsponsor.

 

Årets tema var Senior Solutions velfærdsteknologi for ældre. Udfordringen, som folkeskoleeleverne skulle løse var, hvordan man ved hjælp af robotteknologi og kreative løsninger kan hjælpe ældre til en bedre livskvalitet.

 

Nim skole triumferede med innovativ elefantfod
Vinderne af FIRST LEGO League 2012 - First LEGO League Champions - blev et hold med elever fra femte og sjette klasse på Nim Skole The Technic Robots. De fik, foruden æren og en flot pokal, også billet til den Skandinaviske Finale i Norge den 1. december 2012.

 

Helena Damgaard Pedersen var en af deltagerne på The Technic Robots. Hun fortæller om processen med gruppens projekt:

 

"Før vi gik gang med projektet, snakkede vi bl.a. med en gammel dame. Hun fortalte os, at hun havde svært ved at nå varerne på de øverste hylder i supermarkedet. Så vi fandt på at lave en elefantfod. Det er en anordning under indkøbsvognen, som man kan trække ud og træde op på den er ca. 35 centimeter høj. På den måde kan også gamle mennesker nå de øverste varer, når de er ud for at købe ind."

 

Velfærdsteknologi er oppe i tiden
Lars Bech Sørensen, hoveddommer for FLL og lektor på ICT Engineering-uddannelsen på VIA University College, var imponeret over skoleelevernes niveau:

 

Vi er glade for, at vi med First LEGO League kan give skoleeleverne mulighed for at arbejde med teknologi og forskning på en sjov og udfordrende måde. Og eleverne har vist os teknologiløsninger på et højt niveau. Samtidig går årets tema, Senior Solutions, godt i tråd med, at VIA Campus Horsens har fokus på udviklingen af velfærdsteknologier i alle former.

 

Spændende undervisning og vigtige fællesskaber
De faglige og sociale fællesskaber er ifølge Flemming Langwithz Smith, leder af Pædagogisk UdviklingsCenter, en af de vigtigste oplevelser FLL giver deltagerne:

 

FLL støtter og hjælper os til at udvikle kerneopgaven god og inspirerende undervisning, så eleverne får endnu mere ud af skolegangen. Samtidigt skaber FLL en stærk oplevelse af fællesskab, både fagligt og socialt, og det giver os anledning til at samarbejde om den vigtige opgave at udvikle og uddanne til samfundet Horsens. Vi ønsker at løfte i flok, på tværs af uddannelse og på tværs af det offentlige og det private. Det vil vi gerne kendes ved. 

 

Det er tredje gang, at der bliver afholdt First LEGO League i Horsens, og arrangementet bliver afholdt igen i november 2013 - igen med Insero Horsens som hovedsponsor.

Faktaboks
FIRST LEGO League var arrangeret af Pædagogisk UdviklingsCenter Horsens og VIA University College i Horsens i samarbejde med Insero som hovedsponsor.

 

Pædagogisk UdviklingsCenter er en udviklingsafdeling under Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune. Den overordnede opgave er at kvalificere og udvikle undervisningen i et samspil med skolerne med afsæt i de politiske mål. PUC arrangerer FLL med afsæt i de kommunale mål om at udvikle elevernes faglige, kreative og innovative færdigheder og kompetencer.
På VIA University College bliver der løbende arbejdet på at udvikle, producere og formidle ny viden indenfor velfærdsteknologi. De teknologiske løsninger, der skal udvikle velfærdsydelserne, bliver skabt med fokus på praktisk anvendelighed.

 

Fakta om FIRST LEGO League (FLL)
FLL er en verdensomspændende teknologiturnering for børn og unge mellem 10 og 16 år.
Horsens deltager for 3. år i træk i den Skandinaviske turnering.
Turneringen i Horsens er Skandinaviens største turnering for frivillige hold i alt 54 hold deltager.
Hvert år får holdene verden over en udfordring, som de skal arbejde med. I år er temaet Senior solutions velfærdsteknologi for ældre.
I 8 uger arbejder 600 børn og unge med at forske i og opfinde velfærdsteknologi for ældre.
I Skandinavien deltager i alt 815 hold fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne. I Danmark er der 9 turneringsbyer.

 

Fakta om FLL-turneringsdagen i Horsens
Lørdag d. 10. november var den store turneringsdag, hvor holdene dyster mod hinanden på tre områder:

 Forskning og teknologi (holdene præsenterer deres forskning og teknologien bag den robot, de har bygget)
 Profilering (holdene markedsfører deres forskning og opfindelse i hver deres pit)
 Robotkørsel (holdene dyster mod hinanden i kørsel med en robot, holdet selv har bygget).

Forskellige firmaer udstillede velfærdsteknologi for ældre og Horsens Kommune demonstrerede Parosælen, spiserobot, virtuel genoptræning på Xbox og telemedicin.