Hvad kigger investorerne efter

Hvad kigger investorerne efter

Du har fået verdens bedste idé og er kommet godt i gang med at bygge din virksomhed op. Men nu er du måske løbet tør for penge og har brug for ekstern finansiering til at nå break-even. Men hvilken type virksomhed er mest interessant for investorerne, og er der en tjekliste, man skal opfylde? Her er investeringschefens bud på, hvad investorer kigger mest efter, når de vurderer en potentiel investering.

  

Det rette team

Først og fremmest kigger investorerne på det team, der udgør virksomheden. Her er der fokus på, om grundlæggerne er kompetente og ambitiøse, om de har viljen til succes, og om de har evnet at tiltrække talentfulde medarbejdere omkring sig. Desuden er det vigtigt, at teamet er i besiddelse af relevant erfaring og har spidskompetencer inden for relevante områder, fx både teknologiudvikling og salg. Endelig lægges der også vægt på, om ledelsen har et åbent sind, da det er afgørende for et succesfuldt samarbejde med investorerne, som også vil komme med input til virksomhedens drift. 

 

Et innovativt produkt

Det rigtige team gør det naturligvis ikke alene, og derfor kigger investorerne også på, om virksomheden har et spændende og innovativt produkt eller service, der løser et vigtigt behov i markedet og har en konkurrencefordel over for andre løsninger på samme behov. Her er det også vigtigt, at forretningsmodellen er skalerbar, således at omsætningen nemt kan øges uden de store investeringer. I den forbindelse kigger investorerne også på, om der er eller kan skabes adgangsbarrierer til markedet, enten regulativer, patenter eller lock-in effekter, som giver en fordel for first movers på markedet. 

Et interessant marked

I forlængelse af produktet bliver det naturligvis relevant at se på markedet, hvor produktet skal sælges. Her lægger investorerne vægt på, at virksomheden henvender sig til et globalt marked, som helst skal udgøre et årligt omsætningspotentiale på mindst 100 mio. kr., og som gerne har tocifrede vækstrater. 

 

En attraktiv handel

Såfremt alle ovenstående forudsætninger er tilstede, bliver det relevant at se på, om selve investeringen er interessant. I sidste ende er investorer nemlig på udkig efter et attraktivt økonomisk afkast. Jo tidligere selskabet er i sin udvikling, jo højere afkast forventer investoren. Derfor kigger de på, om virksomheden er realistisk prissat i forhold til udviklingsstadiet, og om selskabet vil kunne sælges med en økonomisk gevinst, som matcher den risiko, de tager med investeringen. Sidst men ikke mindst har investorerne fokus på målstregen, og derfor vurderer de også, om der er mulighed for en – forhåbentlig succesfuld – exit i løbet af 3-7 år.

De virksomheder, Insero synes er interessante at investere i, har først og fremmest et rigtig godt team. Desuden har de et skalerbart produkt, og så opererer de i et interessant marked.

Morten Dahl Iversen, Investment Manager, Insero Horsens

Det rette match

Selvom din virksomhed lever op til alle ovenstående kriterier, betyder det ikke, at du er sikker på at få en investering – du skal nemlig også finde den investor, der passer til lige præcis din virksomhed. Investeringsfonde har forskellige investeringsstrategier og fokusområder, fx geografi, branche og modenhedsniveau, så du er nødt til at gøre dit hjemmearbejde og fokusere på de investorer, der bedst matcher din forretning. For eksempel investerer fonden Insero Horsens i virksomheder inden for digitalisering og Greentech, hvor investeringen kan gavne fondens lokalområde, og hvor der er opnået bevis for kundernes og markedets købevillighed.

 

Ud over investeringsfilosofien har alderen på en investeringsfond også betydning for, hvilken type virksomheder, der betragtes som et godt match. Venturefonde etableres typisk med en 10-årig livscyklus, hvor der foretages nyinvesteringer i år 1-4, hvorefter porteføljeselskaberne udvikles og sælges. Hvis en fond lige er etableret, er det fx mere sandsynligt, at den vil investere i virksomheder i en meget tidlig fase, fordi fonden har mere tid til at udvikle virksomheden. I modsætning hertil findes evergreen investorer, fx Insero Horsens, der geninvesterer afkastet i nye virksomheder, og som ikke har en fast tidsgrænse for, hvornår et selskab skal exit’es.