International innovationspris til dansk virksomhed

International innovationspris til dansk virksomhed

Den danske iværksættervirksomhed TEGnology ApS er netop blevet tildelt den internationale innovationspris Network of Automotive Excellence i kategorien Powertrain & Electrification.

 

TEGnology har i samarbejde med forskere på Aarhus Universitet og German AeroSpace Institute udviklet en energiteknologi baseret på nye, unikke energimaterialer, der omsætter spildvarme til strøm. Når dette års internationale innovationskonkurrence NoAE (Network of Automotive Excellence) officielt fejrer årets vindere den 17. og 18. april i Düsseldorf i Tyskland, så bliver det med en dansker på øverste podie.

 

Hedensted-virksomheden TEGnology med grundlægger Flemming Bjørn Hansen i spidsen har nemlig netop modtaget beskeden om, at virksomheden har vundet den internationale innovationskonkurrence inden for kategorien Powertrain & Electrification. Med 270 bidrag og idéer fra 21 forskellige lande hædrer NoAE den absolutte top inden for idéer, innovationer og løsninger med høj kundeværdi og overførselshastighed alle med udgangspunkt i mobilitet (bil, fly og jernbane) og indstillet af OEMere og store leverandører. 

 

"Vi er meget beærede over at få tildelt så fornem en pris," udtaler stifteren af TEGnology, Flemming Bjørn Hansen. Med prisen følger nu en række muligheder hen over året for at promovere vores teknologi over for en række internationale spillere inden for eksempelvis bilbranchen. Det har vi store forventninger til, fordi det vil skabe en fantastisk grobund for så ung en virksomhed som vores, siger Flemming Bjørn Hansen.

 

Banebrydende teknologi til energioptimering TEGnology får prisen for udviklingen af to nye og banebrydende energimaterialer, der med fordel kan anvendes i flere markeder til energioptimering. Teknologien har f.eks. et stort potentiale inden for bilbranchen, som længe har efterspurgt løsninger til optimering af brændstofforbruget i takt med, at benzin og dieselpriserne stiger. TEGnology bliver den første på verdensmarkedet med en teknologi, der så effektivt kan udnytte energien. Det sker på baggrund af den kapital, som de danske investorer - Innovation MidtVest, Aarhus Universitet og Energi Horsens Fonden - netop har investeret i opfindelsen.

 

Spildvarme er i dag en af verdens største uudnyttede energiressourcer, og med de nye og billigere materialer kan vi realisere nogle meget attraktive mål som flere kilometer på literen, mindre CO2 og billigere drift, understreger Flemming Bjørn Hansen. TEG-teknologien vil bl.a. kunne energioptimere fremtidens hybridbiler i det omfang, bilerne kører på benzin. Dermed bliver bilerne endnu mere miljøvenlige. Tests viser, at når de nye materialer anvendes i en TermoElektrisk Generation (TEG), så kan de få en bil til at køre op til 10 % længere på literen.

 

Ifølge en ny rapport fra Deloitte har danske leverandører til el- og hybridbil-branchen potentialet til at skabe 20.000 nye arbejdspladser i Danmark frem til 2030, såfremt danske politikere laver en klar prioritering af grønne transportformer som f.eks. el- og hybridbiler. TEGnology er et godt eksempel på en vækstorienteret virksomhed, som netop vil kunne være med til at indfri de ambitiøse mål. Dansk delegation til NoAes innovationskonkurrence TEGnology hædres officielt af NoAe den 17. og 18. april i selskab med danske repræsentanter fra f.eks. klyngevirksomheden Insero E-mobility og fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

 

Insero E-mobility, der arbejder for at fremme e-mobilitet, er nordisk ambassadør for NoAE og i gang med at samle en dansk delegation, som tager til Düsseldorf med henblik på at promovere danske leverandører og underleverandører til bilbranchen. NoAE gennemføres i år for femte gang og har udviklet sig til at omfatte en større del af mobilitetsbranchen. I år uddeles i alt 21 internationale innovationspriser inden for kategorierne: Powertrain og Electrification, Communication and Mobility samt Material and Manufacturing.