Jagten på den rigtige investor

Jagten på den rigtige investor

Fælles for de fleste start-ups er, at de på et tidspunkt får brug for kapital - spørgsmålet er bare, hvornår det sker. Men hvilken type investor er den rigtige, og hvilke fordele og ulemper følger der med en investering? Herunder giver vi et overblik over nogle forskellige investortyper, så du er bedre klædt på, når du skal ud og søge funding.

 

Venturekapital:

Venturekapitalinvestorer leder typisk efter virksomheder, der både har et stærkt team, et globalt marked og en skalerbar forretningsmodel – og som kan sælges for mindst 100 millioner kroner.  Venturekapitalinvestorer er minoritetsaktionærer og udøver aktivt medejerskab gennem deltagelse i bestyrelsesmøder og løbende kontakt til ledelsen omkring strategi og eksekvering. Du får således ikke bare kapital ind i virksomheden men også viden og sparring. Ventureinvesteringer vil typisk være fra ca. 5 mio. kr. og opefter i en første runde - men langt mere i senere runder. Venturekapitalinvestorer fokuserer på, hvordan din virksomhed bliver mest muligt værd, og de forventer typisk et afkast på 5-10 gange den investerede kapital.

 

I Insero Horsens har vi speciale inden for venturekapital, og her kan du læse mere om dine muligheder for at få venturekapital.

 

Grundlæggeren:

Hvis venturekapital ikke er et oplagt match, vil den første investor i virksomheden altid være dig selv. I opstartsperioden vil virksomheden kun udgøres af dig selv og evt. medstiftere, og jeres investering vil bestå i selv at finansiere opstartsomkostningerne samt at undlade at tage løn ud af virksomheden. Hvis du skal bruge penge til produkt- eller markedsudvikling, vil det altid være et rigtig godt tegn for en investor, at du selv har investeret tid og penge i denne tidlige fase og dermed vist en vilje til at ofre, hvad der kræves for at lykkes. Fordelen ved selv at investere er, at du bevarer kontrollen over virksomheden, samt at værdisætningen øges efterhånden som du udvikler forretningen.

 

Venner og familie:

Hvis du ikke selv har penge til at finansiere virksomheden, kan det være en mulighed at trække på familie eller venner, der måske kan yde dig et lån til at klare opstarten. Du skal bare være opmærksom på, at disse personer viser dig en kæmpe tillid, og du skal kunne være i stue med dem bagefter - også selvom tingene ikke udvikler sig som forventet.

 

Dine kunder:

Næst efter dig selv og evt. familie eller venner er den mest oplagte investor dine kunder. Deres finansiering opnår du gennem salg af dine varer og tjenester. Langt de fleste virksomheder har således ikke behov for investorkapital men kan vokse organisk, efterhånden som salget skalerer - evt. med lidt hjælp fra banken.

 

undefined

Innovationsmiljøer:

I Danmark har staten valgt at stille omkring 200 millioner kroner årligt på højkant til investeringer i innovative opstartsselskaber. Dette sker gennem de såkaldte ”innovationsmiljøer”, der investerer i den helt tidlige udviklingsfase, hvor der er behov for kapital til produktudvikling. Investeringer af denne type kan være på 1-3 millioner, og i Danmark findes der fire innovationsmiljøer: Pre-Seed Innovation, Borean, Syddansk Innovation og Capnova. Innovationsmiljøerne er professionelle investorer, hvis medarbejdere har stor erfaring med udvikling af unge virksomheder, men disse personer har ofte en del selskaber at tage vare på, så tiden til den enkelte virksomhed kan være begrænset.

 

Crowdfunding og donationer:

Ved crowdfunding henter du bidrag eller investeringer fra et stort antal mennesker. Her kan der skelnes mellem donations-, lån-, aktie- og belønningsbaseret crowdfunding, og sidstnævnte er nok den mest kendte form, hvor investoren får en form for belønning for sin investering - fx i form af forkøbsret eller kreditering. Fælles for de forskellige typer crowdfunding er, at de giver adgang til mere end bare kapital - de kan også være med til at bekræfte markedspotentialet for din virksomhed, både for dig og dine investorer. Før du kaster dig ud i crowdfunding bør du undersøge, hvad der kræves af en succesfuld kampagne. Ud over at der skal investeres tid i kampagnen selv, bør du tilstræbe at kunne rejse mindst 20-30 % af beløbet inden for de første 1-2 dage af kampagnen.

 

undefinedBusiness Angels:

Business Angels er private investorer, der ud over at tilføre kapital også går aktivt ind i virksomheden. Det er typisk velhavende personer, der tidligere selv har startet eller ejet en virksomhed og nu ønsker at udnytte deres viden og kapital for at starte og udvikle nye virksomheder. Motivationen vil ofte være at ’give noget tilbage’, og være en del af nye projekter, hvor ’englen’ kan bringe sine kompetencer i spil. Investeringerne vil typisk være mellem 0,5-2 millioner kroner, og fordelen er, at investeringen kan være på ret fleksible vilkår, samt at du får adgang til relevante kompetencer. Ulempen er, at denne type investor nogle gange kan blande sig lige vel meget i driften og i øvrigt tager en høj ejerandel, således at din værdi i virksomheden reduceres.

 

Virksomhedspartnere:

Som alternativ til private og professionelle investorer er der også mulighed for at søge kapital hos relevante virksomheder i din branche, fx leverandører eller forhandlere. Når virksomheder overvejer sådanne partnerskaber, kigger de som oftest på, om der er synergi med deres kerneforretning, og netop synergien og muligheden for adgang til viden er en af fordelene ved denne tilgang. Ulempen er, at det skaber en afhængighed af den anden virksomhed, og det vil ofte være nødvendigt at afstemme interesser.

 

Banker:

Bankernes forretningsmodel er baseret på udlån til lav risiko. Det er ikke deres rolle at finansiere din produktudvikling men derimod at sikre tilstrækkelig likviditet til den daglige forretning, dvs. når du har betalende kunder og overskud på den daglige drift. Banken kigger således på din virksomheds evne til at betale lånet tilbage – med renter. Banklån kan sagtens være på +5 millioner, hvilket på positivsiden giver nogle muligheder i virksomheden. Ulempen er, at renterne på disse lån kan være høje, og når banken skal have sikkerhed for lånet, kigger de ikke kun på virksomheden, men også på dig som privatperson.