Live Lab – status efter et år

Live Lab – status efter et år

Tyve familier i Stenderup har i de sidste 12 måneder været en del af det internationale projekt Insero Live Lab, hvor de i samarbejde med nationale og internationale partnere har forbrugertestet nye grønne teknologier. På lørdag d. 31. januar afleverer familierne deres leasede elbiler.

 

Udviklingsprojektet Insero Live Lab i Stenderup blev lanceret i januar 2014, som en del af Inseros ambition om at gøre lokalområdet til et levende laboratorium. I hele 2014 har tyve familier testet nye energiteknologier som hybridvarmepumper, naturgaskedler, solceller, solbrønde, intelligent styring og elbiler. Lørdag d. 31. januar afleverer familierne deres leasede elbiler – og de har været flittigt brugt.

 

Fakta det første år:

  • 155.000 kørte km. i alt
  • 58% sparet CO2 – svarende til over 40 tons
  • 60% besparelse på energiforbruget til opvarmning

 

Én af familierne har dog ikke tænkt sig at aflevere deres elbil tilbage. Anette og Knud Erik Nielsen har nemlig besluttet at købe den bil, som de har leaset af projektet i de sidste 12 måneder.

 

”Vi har lige fra starten syntes, det var en meget lækker bil at køre i. Den har på mange måder passet godt til vores kørselsbehov, undtagen på de lange ture. Det er også derfor, at vi har købt den,” forklarer Knud Erik Nielsen.

 

Kraftig forbedring af energimærker
De tyve deltagere kan kigge tilbage på et år med flere positive oplevelser og overraskende resultater. Siden januar 2014 har familierne tilsammen reduceret deres CO2 udledning med 58 % - det svarer til en besparelse på over 40 tons udledt CO2. Samtidig har størstedelen af familierne oplevet en forbedring i deres energiklasse, efter opgraderingen til nye grønne teknologier. Det overraskede energikonsulent Torben Bartnik, som har vurderet 17 ud af de 20 huse til energiklasse A.

 

”Ser man på flere af husenes alder, så er det overraskende, at de kan havne så højt oppe på energiskalaen, som tilfældet er,” fortæller Torben Bartnik.

 

De forbedrede energimærker har samtidig fået huspriserne til at stige. Ejendomsmægler Gitte Holbech fra EDC i Hedensted har vurderet et af husene, som var gået fra energiklasse C til A2010.

 

”Var huset sat til salg før forbedringerne, ville det formentlig være til i underkanten af 1,4 mio. og så skulle der gives et betydeligt afslag. Som huset står nu, ville jeg sætte det til salg for omkring 1,5 mio. og forvente et langt mindre afslag,” forklarer Gitte Holbech.

 

Tilfredshed med varmepumpen 
Projektet har også budt på adskillige brugerundersøgelser. Og de viser, at interessen for de intelligente teknologier er forskellig hos deltagerne. For nogle er teknologierne et mål i sig selv, mens andre bruger dem til at opnå en grønnere hverdag uden at gå på kompromis med komfort og funktionalitet. Langt de fleste oplever fx, at varme-pumpen giver en god og stabil varmekomfort, og at de undgår besværet med fx pille- eller træfyr.

 

Praktisk information
Familierne afleverer elbilerne fra kl. 10.00-13.00 lørdag d. 31. januar ved Stenderup Forsamlingshus, Bråvej 1, 8781 Stenderup. Pressen er velkommen hele dagen.