Mobil lab besøger Bråskovgård Efterskole

Mobil lab besøger Bråskovgård Efterskole

I uge 5 blev det Bråskovgård Efterskoles tur til at få besøg af det mobile laboratorium, som Energi Horsens Fonden investerede i i sommeren 2009, og som kører rundt til områdets skoler frem til sommeren 2011.

 

Tirsdag formiddag stod der fysik på skemaet i 8. klasse på Bråskovgård Efterskole. Denne tirsdag skulle fysiktimen dog ikke tilbringes i klassen, men derimod i det mobile laboratorium.

 

"Vi har desværre ikke nået at forberede os så meget til, at mobil lab skulle komme, da vi har været på skiferie i sidste uge. Men vi vil så i stedet bruge en masse krudt på efterbehandling af de resultater, som vi kommer frem til", fortæller Bo Laursen, fysiklærer på Bråskovgård Efterskole og fortsætter:

 

"Det er godt for eleverne, at der sker noget afveksling fra de normale fysiktimer i klassen, og at de får lov at være mere aktive".

Sarah A. og Sarah L., der begge går i 8. klasse på Bråskovgård Efterskole, synes, det er sjovt at have fysiktime i Mobil lab.

"Vi har begge prøvet cyklen, hvor man skal køre en rute på fire km med forskellige stigninger. Man indtaster først vægt, højde og alder på en computer, og så måler man så, hvor mange omdrejninger, man kan cykle i minuttet og ser på, hvordan kroppen reagerer forskelligt på belastningen. Det var sjovt at prøve", fortæller Sarah L.

 

Mobil lab og Sundhedsuge
Mobil lab sætter fokus på temaet "Krop og energi", som et tværfagligt forløb i biologi, fysik/kemi og geografi. Undervisningstemaet belyser, hvad der sker med kroppen, når den udfører fysisk arbejde, fx at cykle eller løbe.

 

"I denne uge har vi sundhedsuge på skolen, og her passer mobil lab perfekt ind. Vi kommer til at bruge den hele ugen i både matematik, motion, idræt og fysik/kemi", fortæller Bo Laursen og fortsætter:

 

"Jeg synes det er en rigtig god idé med sådan en trailer, der kører rundt til områdets skoler. Den indeholder udstyr, som vi ikke råd til at købe, og så er det jo smart, at vi alle kan deles om det. Vi vil helt sikkert låne den igen".

 

Øvelse er et hit
"Jeg synes, det er sjovere at være her end i klassen. Jeg kan godt lide, at man ligesom selv får lov til at være en del af eksperimenterne", fortæller Sarah A., der håber, hun kan nå at prøve en tur i den isolerede kasse, hvor man skal sidde lukket inde i 20. min.

 

"Ja den isolerede kasse har været rigtig populær. Jeg troede ikke, at eleverne frivilligt ville gå ind i den, men det vil de rigtig gerne prøve", fortæller Bo Laursen og peger på kassen, hvor Benjamin og Mathilde har siddet i snart 20 min."

 

I den isolerede kasse skal eleverne beregne deres basale energiomsætning ved at måle temperaturændring og relativ luftfugtighed samt måle, hvordan sammensætningen af ilt og kuldioxid ændres.

 

Idéen til mobil lab
Idéen til mobil lab opstod i november 2008, hvor Energi Horsens havde inviteret undervisere, erhvervsliv og kommuner til at drøfte spørgsmålet: "Hvordan kan vi øge interessen for de naturvidenskabelige fag i lokalområdet?" Et af svarene blev, at man kunne sende en lastbiltrailer med naturfaglige øvelser rundt til skolerne i området. Mobil lab er et forsøg på at føre denne idé ud i praksis.

 

Mobil lab kører rundt på områdets skoler frem til sommeren 2011. Hvis man ønsker at få lastbilen på besøg, kan man kontakte koordinatoren i sin kommune - læs mere her