Naturfagslærere fik ny inspiration

Naturfagslærere fik ny inspiration

Energi Horsens og VIA University College har netop været vært for årets store inspirationskonference 'Naturfagene Ud af boksen'. På tværs af grundskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser blev lærere inden for de tekniske og naturvidenskabelige fag inspireret til at koble deres undervisning tættere til erhvervslivet.

 

"Det er godt med et prik som denne konference. Hverdagen kan alt for hurtigt blive rutine!"

Sådan sagde Anne Mikkelsen, lærer på Løsning Skole, efter at have deltaget i dette års lærerkonference under temaet 'Samarbejde mellem uddannelse og erhverv'. 

 

"Det er rigtig dejligt med nogle input udefra, så vi bliver mindet om, at man kan bruge erhvervslivet til rigtig meget i sin undervisning. Det har også været rart at høre andre fagpersoners syn på det, vi til dagligt arbejder med", siger Anne Mikkelsen og henviser til de workshops, lærerne kunne deltage i på konferencen.

 

 

Nye ideer med workshops
De mange workshops bød bl.a. på konkrete idéer til, hvordan lærerne kan bruge Horsens Kunstmuseum som undervisningsrum, hvordan man kan integrere IT i undervisningen, og hvordan LEGO's RCX robot kan bruges til at formidle naturvidenskabelige færdigheder.

 

Peter Holmgren, lærer på Højvangskolen, var begejstret for de input, han fik gennem forløbene.
 "Det har været lærerigt og inspirerende, og det har været rart, at vi fik noget konkret, vi kunne forholde sig til og gå hjem og gøre brug af i undervisningen", siger Peter Holmgren og fremhæver det underviser-netværk, han også fik udvidet på konferencedagene den 14. og 15. september.

 

 

Virksomhedsbesøgene var et hit
Som noget nyt bød konferencen i år på flere muligheder for at besøge en række lokale institutioner og virksomheder såsom Tagarno, Dan Hill Plast A/S, Nissens A/S og Palsgaard. Horsens Kunstmuseum med den aktuelle udstilling VAND var blandt de institutioner, lærerne besøgte, og som de fandt både fascinerende og inspirerende.

 

"Jeg skal i gang med at lave et tværfagligt projekt med en 7. klasse om netop vand, og der er denne udstilling rigtig interessant og relevant," siger Hanne Christian, lærer på Brædstrup Skole. 

 

Lone Schubert, museumsinspektør på Horsens Kunstmuseum, har også haft mange gode oplevelser med at lave forskellige undervisningsforløb med museet som ramme.
"Selvom kunst er en modpol til de naturvidenskabelige fag, kan et besøg her på stedet være med til at perspektivere undervisningen og få eleverne til at se det hele fra en ny vinkel".

 

 

Naturfag på dagsordenen
Når Energi Horsens og VIA vælger at stå bag en inspirationskonference målrettet naturfagslærere, så hænger det sammen med ønsket om at sætte naturfagene på dagsordenen - ikke mindst hos eleverne.

 

"De naturvidenskabelige og tekniske fag spiller en stor rolle for fremtidens vækst og samfundsudvikling, og vi ved, at virksomhedsbesøg og andre former for samarbejde med erhvervslivet kan motivere og inspirere både lærere og elever.  De oplever, hvordan den faglige viden fungerer i virkeligheden", siger Hans Jørn Hansen, som er uddannelseschef hos Energi Horsens.
Her arbejder man løbende med at udvikle samarbejdet mellem uddannelse og erhverv. Inspirationskonferencen, som i år blev gennemført for anden gang, er et led i dette indsatsområde.