Nye Mobil Labs på vej

Nye Mobil Labs på vej

Det mobile laboratorium, Mobil Lab, der blev lanceret i 2009, har styrket elevernes interesse for naturfagene, viser ny undersøgelse. Derfor intensiverer Energi Horsens Fonden nu indsatsen med to nye mobil labs. En investering i lokalområdets skoler som lærerne ser frem til og allerede har engageret sig i.

 

De sidste to år har skoler i Horsens, Hedensted og Vejle-området med jævne mellemrum haft besøg af Energi Horsens Fondens Mobil Lab. Et rullende laboratorium, hvor eleverne har mulighed for at prøve kræfter med naturfagene på en ny måde og med nyt udstyr.

 

Nu investerer fonden massivt i at intensivere indsatsen med to nye Mobil Labs. Samtidig udvides projektet i form af en projektleder, der skal være ressourceperson og instruktør til de mobile laboratorier og hjælpe skolerne med at få mest muligt ud af tilbuddet.

 

"Det er en meget stor investering i lokalområdets skoler og samtidig en mulighed for eleverne at lære på en ny måde" forklarer Ulrik Kragh. Og områdets skoler jubler ved udsigten til flere Mobil Labs.

 

"Som lærere har vi generelt været rigtig glade for Mobil Lab. Det har været udbytterigt for eleverne at arbejde med øvelserne i Mobil Lab. Eleverne har engageret sig i dataloggerne og samtidig fået pirret nysgerrigheden," sagde Jytte Lodal, lærer på Kirkebakkeskolen, ved evalueringen af Mobil Lab. Hun kalder Mobil Lab "et dejligt afbræk i hverdagen for både elever og lærere."

 

Gør undervisningen relevant
Den opfattelse bakkes op af en ny måling, som Energi Horsens Fonden har fået foretaget. Undersøgelsen viser, at den anderledes undervisningsform har haft en positiv effekt på elevernes forståelse af de tekniske og naturvidenskabelige fag.

 

Undervisningen opfattes som mere relevant for eleverne. 

"Jeg synes det er et godt koncept i disse tider, hvor man skal løbe og spise sundt, så er det også vigtigt at vide, hvordan kroppen fungerer. Vi kan bruge det til at gøre de unge mere bevidste om deres krop", siger Gitte Iversen, lærer på Barrit Skole, om temaet for det nuværende Mobil Lab.

Investeringen i de nye Mobil Labs, er en del af Energi Horsens Fondens strategi på uddannelsesområdet med at øge elevernes interesse for naturfagene - bl.a. gennem eksperimenterende undervisning.

 

Lærerne med på råd 

Det nuværende Mobil Lab, der har kørt rundt til skolerne, sætter fokus på temaet "Kroppens energiomsætning - datalogging", som et tværfagligt forløb i biologi, fysik/kemi og geografi. Undervisningstemaet belyser, hvad der sker med kroppen, når den udfører fysisk arbejde, fx at cykle eller løbe. Dette Mobil Lab vil fortsat køre rundt til områdets skoler. Det er dog blevet flyttet over i en forbedret vogn og får samtidig nyt visuelt udtryk.

 

I løbet af efteråret udvikles og opbygges Mobil Lab 2, der skal sætte fokus på energi. Efter planen forventes den første skole at få besøg af Mobil Lab 2 i starten af 2012.

 

Til vinter vil Mobil Lab 3 blive udviklet og opbygget. Det overordnede tema til dette Mobil Lab vil blive baseret på input fra områdets lærere. De har til Energi Horsens Fondens årlige lærerkonference netop diskuteret indholdet og deres ønsker.

 

"Med de to nye Mobil Labs, håber vi også på at udbrede interessen for at lære andre steder end kun i skolerne. Vi kan sagtens forestille os, at lokale events, virksomheder eller foreninger kunne få besøg af Mobil Lab. Så opfat det endelig som en invitation - vi vil meget gerne have flere til at bruge Mobil Lab", siger Ulrik Kragh.