Nytænkende indvielse

Nytænkende indvielse

Utraditionelle indslag tog stikket hjem ved snoreklipningen til det nye Vitus Bering Innovation Park

 

Mandag eftermiddag blev det 8000 kvm store Vitus Bering Innovation Park officielt indviet, selvom den ultramoderne syv-etagers bygning allerede har været arbejdsplads for flere virksomheder siden november sidste år. Det skete ved et arrangement, hvor den københavnske rapper Per V var konferencier under lidt andre former, end man normalt ser ved formelle begivenheder.

 

Det kom blandt andet til udtryk ved en improviseret freestyle-rap inspireret af de tre indledende taler tilsat et dunkende beat og et forrygende overskud, der fik hele forsamlingen til at svinge med. Og da den røde snor skulle klippes over, blev saksen bragt ned af en hjælpsom mand, der var rappellet ned fra 22 meters højde.

 

Således rammerne på denne glædelige dag, men rammerne gør det ikke alene, bemærkede VIA University Colleges bestyrelsesformand, Johannes Flensted-Jensen, i sin tale: "Det er ikke gjort med huset. Nu har vi alle en forpligtelse overfor hinanden til at få visionerne til at folde sig ud," sagde bestyrelsesformanden.

 

"Det er en gennemprøvet model at bringe virksomheder sammen i et innovativt miljø, så sød musik kan opstå og danne rammen for succesrig innovation, og det kan ikke undgås, at uddannelsesniveauet og erhvervslivet i Horsens nu vil blive løftet," fastslog Johannes Flensted-Jensen.

 

Indflytning sker drypvist

I øjeblikket er 24 virksomheder rykket ind i kontorer i VBI Park, ligesom huset er ramme for flere faglige miljøer fra VIA University College. "Men ved årets slutning vil mindst 50 virksomheder og 600 mennesker have deres daglige gang her," sagde innovationschef Jesper Bach fra Vitus Bering Innovation Park.

 

Han takkede samtidig de virksomheder, der har boet i huset siden november, for deres tålmodighed efter de startproblemer, der har været: "Så sent som i fredags var atriumgården her oversvømmet," sagde Jesper Bach. "En stor tak skal derfor også lyde til vejret den seneste tid for at have testet huset af, så vi nu har løst alle utætheder. Nu mangler vi bare en hedebølge til sommer, en orkan til efteråret og eventuelt en jordrystelse," spøgte innovationschefen, som glædede sig til at se de mange ideer rundt omkring i huset blive omsat til virkelighed.

 

Bugt med flugt

Inden talerne filosoferede Per V omkring, hvorvidt Vitus Bering mon ville være stolt af at få den nye bygning opkaldt efter sig, men konklusionen blev, at han sandsynligvis ville være et 'utaknemmeligt skarn', når nu så mange andre steder i Horsens og ikke mindst et helt hav i forvejen bærer hans navn.

 

Samtidig ironiserede den kække konferencier over det faktum, at Vitus Bering jo forlod Horsens by som bare 22-årig for aldrig mere at vende tilbage, og gjorde på den måde den moderne hjerneflugt synonymt med udtrykket at 'lave en Vitus'.

 

Men at dømme ud fra oplægget fra formanden for Energi Horsens, Ulrik Kragh, kan det nye innovationshus være med til at vende den negative udvikling for Horsens vedkommende. "Horsens har i mange år uddannet dygtige ingeniører, teknikere og konstruktører, men de lokale virksomheder har ikke til fulde formået at udnytte den viden, der genereres på uddannelsesinstitutionen," sagde Ulrik Kragh og tilføjede: "Det er meget få virksomheder, der indgår i systematiske samarbejder for innovation og produktudvikling. Der skal nye kulturer til, hvor man udnytter hinandens ideer og ressourcer på en innovativ måde. Den trend har erhvervsrådet set komme gennem mange år, og nu er det lykkedes at pulje ressourcerne ved en fælles indsats, så vi i dag kan indvie et unikt hus med et unikt potentiale," sagde Ulrik Kragh.

 

Efter den officielle indvielse var der rundvisning, mens de dristigste af gæsterne fik mulighed for at rappelle ned fra bygningen. Hele ugen står i innovationens tegn i det nye VBI Park med 18 forskellige arrangementer. Programmet kan ses på vbipark.dk