Positive elbilister i Juelsminde

Positive elbilister i Juelsminde

Nu har elbilerne i anden runde af det store elbilprojekt i Juelsminde, som bl.a. Energi Horsens har iværksat, haft deres bil i en måned. Og det lune vejr betyder, at elbilerne kører helt i top - og familierne er glade for at køre i dem.

 

Elbilerne som er stillet til rådighed af projektet Prøv1elbil, der er et samarbejde mellem Energi Horsens, Teknologisk Institut, NRGi, og Horsens og Hedensted Kommune, bliver testet godt igennem i Juelsminde i disse måneder. I første runde af projektet, som kørte ind over den kolde vinter, var det store samtaleemne den manglende varme i elbilerne. Før anden runde gik i gang, blev varmesystemet justeret, og i takt med at vi er ovre den koldeste tid, er problemet med varmen løst - faktisk tænder de fleste familier slet ikke for varmen.

Fra Århus til Juelsminde i elbil
Derfor er der nu overskud til at prøve elbilerne rigtig af - og flere af familierne tester nysgerrigt rækkevidden. En af testfamilierne kørte f.eks. i elbilen fra Århus og hele vejen hjem til Juelsminde. Det er en tur på mellem 60 og 70 km - som kræver nøje beregning og planlægning. Efter flere beregninger med den nøjagtige strømprocent og efter at have fundet den allerkorteste rute hjem til Juelsminde - en tur på 61,9 kilometer - tog han turen hjem til Juelsminde på én opladning uden problemer.

 

Familien snakker bedre sammen i elbilen
Elbilerne er nærmest lydløse, og det har stor betydning for flere af testkørerne. Fra at være vant til motorstøj kan familierne nu kun høre hjulenes rumlen over asfalten - eller sønnens Nintendo på bagsædet. Og familierne nyder stilheden - endda så meget, at de ikke tænder for radioen. I starten slukkede de radioen for at spare på strømmen, men nu er det blevet en vane i stedet at nyde roen og høre fuglene fløjte. Pernille Juul-Nielsen er en af testkørerne som oplever, at stemningen i elbilen er anderledes, når familien kører sammen.

 

"På en tur til Blåvand i vores egen benzinbil var det tydeligt, at børnene var mere højrystede. De larmede meget mere, som om de ville overdøve bilens larm. I elbilen er børnene helt anderledes rolige. Snakken går på en anden måde og vi snakker bedre sammen som familie, når der ikke er så meget larm fra motoren," fortæller Pernille Juul-Nielsen.

 

En lille sej bybil
De fleste testkørere er enige om, at elbilen - en Citroën C1 - primært er en bybil på grund af den begrænsede rækkevidde på ca. 80 km. på én opladning. I byen er den rigtig god, da den er kvik at køre rundt i, samtidig med at størrelsen gør den let at parkere. Derfor ser flere familier et stort potentiale i de større byer, hvor luften vil blive renere af fraværet af benzinos. 

 

Opladning hver 3. dag

En af testkørerne lader kun elbilen op hver tredje dag, da hun kun har 6 km til arbejde og henter og bringer børnene fra skolen. Ellers er den generelle rutine hos testfamilierne, at de sætter deres elbil til opladning hver aften inden de går i seng, så den er klar med 100 % strøm næste morgen, når de skal på arbejde. For nogle er strømprocenterne også nødvendige, f.eks. har en af testkørerne 40 km hver vej til sit arbejde i Uldum. En afstand der kræver, at hun lader bilen op på arbejde, for at være sikker på at hun når helt hjem.

 

Følg testfamilierne på internettet
På internettet fortæller testkørerne om, hvordan det går med elbilerne i deres hverdag. Her er det også muligt for andre at kommentere på elbilisternes erfaringer og stille dem spørgsmål til elbilerne. Følg elbilerne på www.elbilforum.dk. Projektet er støttet af Energistyrelsens Elbilpulje og Region Midt.