Sidste testrunde af Prøv1elbil er nu oppe i gear

Sidste testrunde af Prøv1elbil er nu oppe i gear

Seks familier fra Hedensted-området har i nu tre uger levet med den elbil, som de hver især fik udleveret d. 9. oktober for at påbegynde den sidste testrunde i Prøv1elbil projektet. De seks familier i denne runde skal over næsten 10 uger teste, hvordan det er udelukkende at have en elbil til rådighed som privat transportmiddel, og familierne er allerede blevet opmærksomme på nogle af de udfordringer, der følger med at parkere den langtrækkende hverdags-limousine i garagen.

 

I modsætning til tidligere testrunder er der således ikke en hverdagsbil at supplere med, hvis familierne f.eks. skal ud på længere ture, og det medført et stort behov for planlægning. De fleste familier beretter således om nøje tilrettelæggelse af lidt længere ture til Århus, Odense eller Herning, hvor de bruger en del tid på at undersøge mulighederne for opladning undervejs og ved destinationen. Det skyldes naturligvis, at elbilen har en noget kortere rækkevidde end en traditionel bil, og derfor skal der afsættes lidt ekstra tid til at lade batterierne, hvis turen går et stykke uden for lokalområdet.

 

Det er dog tydeligt, at opladningerne allerede er blevet en naturlig del af hverdagen. Som en af familierne, der skulle på messe i Herning og Fredericia beretter:


"Først var det tanken, at vi ville lade ved Føtex i de to byer, men så slog det mig, at der ved sådanne Messecentre kunne være mulighed for at lade op. Derfor mailede jeg til dem, og begge steder var de hurtige til at svare tilbage, at der var P-plads med ladestander til rådighed, når vi kom."


Med kuldens indtog har en anden udfordring været brug af varme og aircondition i bilen. Det har nemlig konsekvenser for batterikapaciteten, hvis man ønsker at køre i en dejlig varm bil i de kolde måneder.
"Nu mærker vi, at kulden og blæsten stjæler kilometer fra os. Selvom vi prøver at spare på varmen i bilen, så den kun kører indtil vinduerne er dugfri, så oplever vi af og til, at der ikke er mere end 80-90 kilometers rækkevidde efter start, selvom den har ladet fuldt op om natten," fortæller en af familierne således.


Der tegner sig et billede af, at rækkevidde prioriteres over varme og komfort ved længere ture, så man undgår opladninger undervejs, og det lader da også til, at varme tæpper er blevet standardudstyr i flere af bilerne. På kortere ture i byen ryger temperaturen derimod op i komfortzonen, og så må bilen jo bare en tur hjem i opladeren efterfølgende.

 

Imponerende køreegenskaber
Til gengæld er alle familierne enige om, at elbilen har rigtig gode køreegenskaber, og at den overhovedet ikke har problemer med at accelerere i trafikken. Efter sin første tur udtalte en af deltagerne:
"Jeg synes alt i alt det gik rigtig godt det er nemt at køre bilen, utrolig let at vænne sig til automatgear og et behageligt støjniveau."

Samtidig falder der mange positive ord om det lave støjniveau, som åbenbart også er en stor fordel, når man skal have småbørn til at sove i bilen, ligesom bilens parkeringsvenlige størrelse også har vakt begejstring ved kørsel i byen.

 

Den sidste testrunde ruller frem til 13. december, hvor sættes punktum for Prøv1elbil. Til den tid vil projektet, som er støttet med penge fra Energistyrelsen og Energi Midt, have kørt i tre år og med 13 testrunder, hvor samlet set 81 familier har haft fornøjelsen af at leve med en elbil i 10 uger.