Testfamilier mødtes i Juelsminde

Testfamilier mødtes i Juelsminde

Familierne, som medvirker i den tredje Juelsminde-runde under det store elbilprojekt Prøv1elbil, har nu haft bilerne på prøve i snart to måneder. Det blev markeret med et træf på den lokale havn, hvor testpilot Marianne Rosenvang løftede sløret for en ny installation på hendes elbil: Intelligent lyd.

 

Testfamilierne havde vidst i et stykke tid, at der skulle monteres en helt særlig nyhed på en af elbilerne, som kører rundt i Juelsminde. Men hvad det præcist var, fik de først at vide under elbiltræffet den 9. august.

 

Ny teknik til test
Prøv1elbil-projektet stiller sine biler til rådighed for tests af ny teknologi, der er relevant for elbiler. Og i Marianne Rosenvangs bil afprøves i øjeblikket en intelligent lyd, som iværksættervirksomheden ECTunes har udviklet.
Marianne kunne således demonstrere for alle fremmødte, hvordan bilen nu automatisk siger en advarselslyd bagud, når den bakker, og flere andre fremadrettede lyde, når den kører fremad. Kører bilen over 50 kilometer i timen, så slår lyden automatisk fra. Lyden kan også slukkes manuelt.

 

"Jeg har ligesom alle de øvrige deltagere nydt, at elbilen er stort set lydløs. Men man skal være opmærksom, når man kører inde i byen, for mange fodgængere og cyklister hører slet ikke, at man kommer kørende. Man må være forberedt på, at enkelte cyklister måske slår et sving ud, når de så endelig opdager bilen", fortæller Marianne Rosenvang. Hun glæder sig til at opleve, om lyden gør en forskel under den daglige brug af bilen.


De øvrige testfamilier, som var mødt op på havnen for at dele erfaringer og spise en is, kunne nikke genkendende til, at den støjsvage bil kræver en særlig opmærksomhed i byområderne.
"Elbilen er en rigtig bybil, idet den ikke kører så langt på en ladning - ca. 80 kilometer", som en af deltagerne konkluderede.

 


Med på camping
Flere af testfamilierne havde været rundt i det danske sommerland i deres elbil. En enkelt familie havde sågar haft bilen med på campingferie. Det krævede dog en hel del ekstra planlægning. For eksempel kunne elbilen ikke trække campingvognen, så den måtte familiens voksne søn kører i forvejen med. Familien kontaktede også campingpladsen for på forhånd at vide, om der var mulighed for at lade bilen op, og her var de meget imødekommende. De fik straks en ekstra stikkontakt stillet til rådighed ved siden af deres campingvogn.

 

"Det gik nu over al forventning", fortæller Irma Nielsen, som var på camping med elbilen. Vi kan mærke, at elbilerne er blevet et hverdagssyn i Juelsminde, for så snart vi kom rundt i landet, så steg interessen for bilen, og på campingpladsen fik vi rigtig mange nysgerrige spørgsmål.
"Vi har i det hele taget nydt at køre rundt i bilen hen over sommeren og med nedrullede vinduer, for en elbil er tilstrækkelig lydløs til, at man kan høre fuglene fløjte".

 


Sidste Juelsminde-runde
Projekt Prøv1elbil, som er iværksat i et samarbejde imellem Teknologisk Institut, NRGi, Horsens og Hedensted Kommuner og Energi Horsens, går ind i sin fjerde runde i begyndelsen af september. Denne sidste Juelsminde-runde løber frem til december, hvorefter det Horsens' tur til at teste de populære Citroen C1'ere.


Familierne blogger på www.elbilforum.dk, hvor alle interesserede kan følge med i deres oplevelser. Her er det også muligt at kommentere på elbilisternes erfaringer og stille dem spørgsmål om elbilerne.