Verdenspremiere på lyd på elbiler

Verdenspremiere på lyd på elbiler

Lyd på biler er mere end motorstøj og advarselshorn. Med en helt ny teknologi lancerer ECTunes og Energi Horsens i dag den intelligente lyd til elbiler, som både gør det muligt at fastholde den støjsvage bil og samtidig styrke sikkerheden i form af særlige lyde, der sendes hen, hvor behovet er.

 

Energi Horsens har netop investeret 2,9 mio. kr. i iværksættervirksomheden ECTunes. ECTunes har udviklet en helt ny og banebrydende teknologi, der giver elbiler lyd. Men ikke blot en lyd som en motor, som en sang eller andet som tidligere har været fremme.


Det unikke ved den nye teknologi er måden, lyden er konstrueret på, hvor den er tilpasset det behov, lyden skal opfylde. Kører elbilen fremad, så er lyden kun fremad - så cyklister og fodgængere forude bliver advaret om, at her kommer en bil, og samtidig slipper fodgængere på fortovet ved siden af bilen for støjen. Bilens lyd er nemlig afhængig af den retning, hastighed og acceleration, som bilen kører.

 

Satsning på elbiler
"Energi Horsens har allerede gennemført en række investeringer inden for elbilområdet. Og investeringen i denne nye teknologi er et naturligt næste skridt i denne satsning for at skabe vækst i elbilområdet og for at få Østjylland og hele Danmark med i den udvikling, som sker lige nu," forklarer Ulrik Kragh, bestyrelsesformand i investeringsfonden Energi Horsens. Energi Horsens står bag en række tiltag og investeringer på elbilområdet, bl.a. Danmarks store demonstrationsprojekt i Juelsminde, Prøv1elbil, hvor 100 familier hverdagstester en elbil i tre måneder. Om potentialet i teknologien siger Ulrik Kragh:

 

"Den nye teknologi gør det muligt at fastholde det positive og afslappende ved at have en lydløs bil. Og samtidig at finde en løsning på den udfordring, manglen på lyd giver, nemlig at fodgængere og cyklister ikke opdager, at bilen kommer - hvilket i yderste konsekvens kan skabe farlige situationer. Det er der stort potentiale i, i takt med at elbilerne vinder mere og mere frem."

 

 

Intelligent lyd
ECTunes baserer deres koncept på en intelligent software inden for lydteknologi, som i dag bruges af bl.a. bilproducenter for at optimere lydoplevelsen af deres biler. Det nye er, at ECTunes, som de første i verden, kombinerer teknologien på en ny og innovativ måde. Deres system tolker input fra elbilen og omsætter dem til "intelligent" lyd - i modsætning til uintelligent lyd som fx signalhornet på normale biler.

 

"Med vores nye teknologi kan vi sende lyden uden for bilen eller inde i bilen, alt efter det formål, vi ønsker, lyden skal have. Hvis elbilen eller ellastbilen skal lave et højresving, så kan vi få den til at sige en bestemt lyd. Vi kan styre lyden i bestemte retninger, så den kun kommer derhen, hvor den gør nytte. Og vi kan regulere lyden ift. omgivelserne og bilens hastighed," forklarer iværksætter og direktør i ECTunes Jesper Boie Rasmussen. Det er erfaringer fra elbilprojekter som Prøv1elbil, en forventning om snarlig lovgivning på området samt stigende efterspørgsel fra elbilproducenterne, som har sat projektet i gang.

 

 

Lyden skal afprøves i hverdagen
For at gøre den nye teknologi helt klar til elbilmarkedet, skal den nu afprøves i en elbil i Juelsminde - som en del af Prøv1elbil-projektet. Her skal Marianne Rosenvang og hendes familie som de første teste, hvordan lyden fungerer i hverdagen:

"Jeg har kørt i elbil i nogle uger nu. Og det er herligt, at den er lydløs. Men når jeg kører steder, hvor der er mange fodgængere eller cyklister, så er det ikke altid folk opdager, at jeg kommer. Og så bliver de meget overrasket," forklarer hun.

Se videoen om ECTunes

 

Kontakt:
Energi Horsens:
Ulrik Kragh, bestyrelsesformand: mobil: 24615383
Karsten Lumbye Jensen, innovationschef: klu@enho.dk eller mobil: 41329839
Mette Vestergaard Rasmussen, kommunikationschef: mvr@enho.dk eller mobil: 41329840

 

 

ECTunes:
Thomas Gadegaard: tga@ectunes.com eller mobil 21218662
Jesper Boie Rasmussen: jbr@ectunes.com eller mobil 40193024.

Fakta om lyd på elbiler

 • ECTunes består af Jesper Boie Rasmussen og Thomas Gadegaard.
 • ECTunes har kontor i Vitus Bering Innovation Park, et innovations og væksthus i Horsens, som bl.a. Energi Horsens står bag.
 • ECTunes fik ideen til teknologien i maj 2009. Derefter har de bidraget til det store E-trans-projekt med Kolding Designskole med en "lyd-simulator", som bl.a. var udstillet i København under COP15. E-trans er et EU-støttet projekt.
 • Med investeringen fra Energi Horsens er ECTunes nu oprettet som et formelt selskab med det mål at kommercialisere lyd til elbiler på en sådan måde at der med udgangspunkt i en elbils aktuelle situation (hastighed, retning, acceleration m.m.) genereres et unikt, specialtilpasset og retningsbestemt lydbillede rundt om bilen, således at bl.a. bløde trafikanter advares om bilens nærhed.
 • Der er bl.a. to årsager til, at interessen om lyd på elbiler er aktuel:
 • En forventning om at der i nærmeste fremtid vil komme lovgivning på området (bl.a. på basis af en nylig analyse fra US Department of Transportation, der viser en overrepræsentation af ulykker med hybrid/elbiler)
 • Et ønske fra elbil-producenternes side om at differentiere sig fra hinanden via lyden af elbilen.
 • Produkterne tager afsæt i kendte teknologier og anvender disse i nye og innovative kombinationer. Den intelligente lyd genereres af en lydgenerator og -simulator, som allerede anvendes i bilproducenternes udviklingsafdelinger for at simulere nye bilers lyd-billede.
 • ECTunes har for nyeligt modtaget en videnkupon til  et nyt projekt sammen med Delta SenseLabog lyddesignbureauet Sonic Branding med det formål at definere retningslinjerne for udvendig lyd på elbiler - herunder hvilke karakteristika ved lyde, der vil øge trafiksikkerheden uden at give unødig irriterende støj i bybilledet. 

 

Fakta om det intelligente lydsystem, ECTunes

 • ECTunes er et intelligent lydsystem udviklet til at skabe sikkerhed omkring elbiler og hybrider.
 • ECTunes består af specialdesignede, udvendige højtalere, som fungerer individuelt. Lyden er retningsbestemt. Ligesom i en benzinbil er den også tilpasset bilens hastighed og acceleration. Der er brugt digital forstærkning og avanceret lydbehandling for at opnå det bedste resultat.
 • ECTunes kan nemt styres i iPhone, SmartPhone eller bilens interne audiosystem
 • ECTunes bliver tilgængeligt som OEM produkt og eftermontering
 • ECTunes er udviklet af førende, danske eksperter inden for akustik, lyddesign og elbilteknologi.

Video om ECTunes